Az orvosi kannabisz biztonságos és gyakran alkalmazzák a gyermekgyógyászati palliatív ellátásban Németországban

Children

Egy német tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kannabinoidokat ma már gyakran alkalmazzák a gyermekgyógyászati palliatív ellátásban, és úgy tűnik, hogy biztonságosan használhatók, és más gyógyszeres kezelések kiegészítő terápiájának kell tekinteni.

Ez a vizsgálat a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnbergi Egyetem Gyermekgyógyászati és Serdülőgyógyászati Tanszékének speciális ambuláns gyermekpalliatív ellátásának (SOPPC) csoportjának felügyelete alatt álló betegek retrospektív egyközpontú elemzése volt.

A vizsgálatba harmincegy beteget vettek fel, akiknek elsődleges diagnózisa neuropediátriai, onkológiai, metabolikus és kardiológiai betegsége volt. Az általunk azonosított elsődleges tünetek a görcsösség, fájdalom, nyugtalanság, szorongás, étvágytalanság, epilepszia és bénulás.

A felírt gyógyszerek közé tartozott a dronabinol (THC; n = 20; 64,5%), a Sativex® (THC + CBD; n = 8; 25,8%), a kannabiszvirág (THC + CBD; n = 2; 6,5%) és az Epidyolex® (CBD) n = 1; 3,2%).

Az életminőség bizonyos aspektusai javultak a 31 beteg közül 20-nál (64,5%). Kilenc betegnél (29%) nem észleltek javulást. Két beteg esetén (6,5%) nem lehetett következtetést levonni.

A harmincegy beteg közül hatnál (19,4%) jelentettek mellékhatásokat. Ezeket enyhének minősítették, beleértve az olyan tüneteket, mint a nyugtalanság, hányinger és viselkedési problémák.

Nem észleltünk klinikailag jelentős kölcsönhatást más gyógyszerekkel.

A THC meghosszabbítja a palliatív ellátásban részesülő betegek túlélését egy retrospektív elemzés szerint

A napi műdödés javulását vizsgálva azt találtuk, hogy a neurológiai betegségekben szenvedő betegek profitáltak a legtöbbet az orvosi kannabisz használatából. Ez összefügghet azzal, hogy ezek a betegek elsősorban a görcsösség tünetei miatt kaptak kannabinoidokat. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kannabinoidok terápiás hatást fejtenek ki kezelhetetlen spaszticitás esetén, ezt a megállapítást vizsgálatunkban is megerősítettük.

Az esetek többségében sikerült elérni a terápiás célt az, így a meglévő terápiás rendet kannabinoid gyógyszerekkel kiegészíteni biztonságosnak és hatékonynak tűnik. A tanulmányok még nem mutatták ki, hogy más gyógyszereket lehet-e kannabinoidokkal helyettesíteni. Sok beteg multimorbiditása (egyszerre több tünet fennállása) miatt a gyógyszerek széles skáláját alkalmazták. Nem észleltünk kölcsönhatásokat és az ebből eredő mellékhatásokat.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre gyermekbarát módszerek a kannabinoidok alkalmazására. A Sativex®-et főként a gyógyszer adagolásához szükséges idő és erőfeszítés miatt hagyták abba, mivel 15 perc telt el az egyes permetezések között és a permetnek keserű íze van. A gyermekgyógyászati palliatív ellátásban való felhasználáshoz gyermekbarátabb készítményekre van szükség.

Elemzésünk alapján bizonyosnak tűnik az a következtetés, hogy a kannabinoidok biztonságosan és hatékonyan alkalmazhatók neurológiai, onkológiai, metabolikus és kardiológiai gyermekbetegségek kezelésében.

A kannabinoidok a mellékhatások alacsony spektrumát mutatták, és nem találtak olyan nyilvánvaló gyógyszerkölcsönhatásokat, amelyeket általában figyelembe kell venni és kannabinoid gyógyszereknek tulajdoníthatók. A rendelkezésre álló adatok hiánya miatt a kannabinoidokat nem szabad első vonalbeli terápiaként alkalmazni.

Használhatók azonban, különösen gyermekgyógyászati palliatív környezetben, kiegészítő terápiaként multimorbiditású és kevésbé súlyosan érintett gyermekeknél az életminőség javítása érdekében. A napi működés sok esetben javult, ami különösen fontos a gyermek palliatív betegeknél.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A francia kórházakban bevezetik az orvosi kannabisz használatát

Kutatás:
https://www.mdpi.com/2227-9067/11/2/234