A világ első kannabisz vizsgálata, ami az álmatlanság kezelésére irányul

A világviszonylatban első tvizsgálatban a Nyugat Ausztráliai Egyetem az orvosi kannabisz olyan felnőttekre gyakorolt hatását fogja vizsgálni, akik krónikus álmatlanságban szenvednek.

Körülbelül 3-ból 1 ausztrálnak van rendszeresen nehézsége az elalvással  vagy folyamatos alvás fenntartásával kapcsolatban és az a vélekedés áll fent, hogy a nyugtató hatás, amit az orvosi kannabisz okoz, egy alternatív kezelési forma lehet azok számára,, akik ezeket a problémákat tapasztalják.

A tanulmányt az UWA Centre for Sleep Science (UWA Alvástudomány Központja) fogja koordinálni, amit a Zelda Therapeuatics (egy ausztráliai orvosi kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cég) által rendelkezésükre bocsájtott kannabinoid kivonattal fognak végezni.
Az UWA tanulmányt vezető Peter Eastwood professzor elmondása szerint a jelenleg már rendelkezésre álló bizonyítékok azt sugallják, hogy az orvosi  kannabisz egy kevésbé invazív alternatívája lehet a jelenleg a piacon elterjedt gyógyszereknek.

“Az olyan receptre felírt gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek (pl. Temazepam), nem benzodiazepin hipnotikumok (pl. Stilnox, Sonata, Imovane) és egyes antidepresszánsok és antihisztaminok használata kellemetlen mellékhatásokkal járhat és hosszútávú használatuk függőséget és elvonási tüneteket eredményezhetnek.” mondta Eastwood professzor.

“Korábbi kutatások alapján úgy gondoljuk, hogy az orvosi kannabinoidok kis adagja hatásos lehet krónikus álmatlanság kezelésében és kevesebb mellékhatással rendelkezne, mint a jelenlegi gyógyszeres kezelési lehetőségek.

A CBD álmosságot vagy éberséget okoz?

A vizsgálatba olyan résztvevőket vonnak be, akik vagy orvosi kannabinoidokat kapnak 2 hétig vagy placebo-t, aktív hatóanyagok nélkül, majd  egy sor felmérést elvégeznek rajtuk, és kérdőíveket töltetnek ki velük azzal kapcsolatban, hogy hogy aludtak.

Ezután a  résztvevőket felcserélik a következő 2 hétre, majd újra elvégzik ugyanazokat a felméréseket. (Aki az első 2 hétben kannabinoidokat kapott, az a következő 2 hétben placebót kap, és fordítva.) Nem fogják tudni, hogy mikor kaptak ‘aktív’ és mikor ‘placebo’ gyógyszert.

A gyógyszert olaj formájában fogják bevenni, amit egy cseppentő segítségével a nyelv alá fognak adagolni 1 órával lefekvés előtt.
Az alvás minőséget ezután egy csuklóra erősített aktivitás monitorral fogják mérni, valamint 3 éjszakát az Alvás Centrumban fognak tölteni.

“Az orvosi kannabisz használata olyan betegségek kezelésével kapcsolatban, mint epilepszia és krónikus fájdalom meglehetősen jól dokumentált, azonban a használata álmatlanság kezelésére kísérleti jellegűnek minősül.” mondta Eastwood professzor.

Harry Karelis, a Zelda Therapeutics elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy bár egy nagyon nehéz folyamat volt, de most már olyan jó helyzetben vannak, hogy képesek elvégezni egy ilyen jellegű klinikai vizsgálatot Ausztráliában.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy partneri kapcsolatban állhatunk ezen kutatási  terület vezető tudósaival és a rangos UWA Alvástudományi Központtal, és bízunk benne, hogy ez a klinikai vizsgálat olyan magas minőségű adatokkal fog szolgálni, amelyek  szükségesek számunkra a kannabisz alapú gyógyszerkészítményeink továbbfejlesztéséhez és üzleti alapokra  helyezéséhez.

Forrás:
https://medicalxpress.com/news/2018-04-world-first-cannabis-trial-insomnia.html