A kannabiszt használó férfiaknak magasabb a tesztoszteron szintjük

World Journal of Urology

A kutatók elemzése „kismértékű, de statisztikailag szignifikáns tesztoszteron növekedést mutatott a normál THC használók körében, bármilyen mérési szint mellett, összehasonlítva a nem rendszeres THC használókkal (nem használók)”. A közepes THC-fogyasztáshoz társult a legnagyobb tesztoszteron növekedés. A havonta kétszer-háromszor használók körében növekedett legjobban a tesztoszteron a nem használókhoz képest.

Cél: A tetrahidrokannabinol (THC) használat és a tesztoszteron (T) szint közötti összefüggés meghatározása férfiainál az Egyesült Államokban.

Módszer: A Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés (NHANES) 2011-2016 közötti adatainak felhasználásával azonosítottuk az összes 18 éves vagy annál idősebb férfit, akik válaszoltak a szerhasználati kérdőívre és elvégezték a laboratóriumi tesztet tesztoszteronra. A rendszeres THC használókat úgy határoztuk meg, akik havonta legalább egyszer, minden hónapban, legalább egy éven keresztül használnak THC-t. Ezután a konfóderálókra irányított többváltozós lineáris regressziót alkalmaztuk a THC használat és a tesztoszteron szintek közötti kapcsolat meghatározására.

Eredmények: Az 5146 férfi közül, akik találkoztak megfeleltek befogadásra, 3027 egyet értett azzal, hogy életében legalább egyszer használt THC-t. A THC-t valaha egyszer használók csaknem felét (49,3%) tekintettük rendszeres THC használóknak. Az életkor, a komorbiditások, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a testtömeg-index (BMI), a testmozgás szintje és a faj ellenőrzésére szolgáló többváltozós elemzés kismértékű, de statisztikailag szignifikáns tesztoszteron növekedést mutatott a normál THC használók körében, bármilyen mérési szint mellett, összehasonlítva a nem rendszeres THC használókkal (nem használók). Ezt a növekedést egy fordított U-alakú tendencia jellemezte, amikor a szokásos THC használók havonta kétszer-háromszor használnak a tesztoszteron növekedés legnagyobb kiugárást (+66,77 ng/dL) mutatja a nem használókhoz képest.

Következtetés: A THC-használat a tesztoszteron kismértékű emelkedésével jár. Úgy tűnik, hogy ez a tesztoszteron növekedés csökken, amikor a THC használat növekszik, mindazonáltal a tesztoszteron továbbra is magasabb minden rendszeres használat esetén, összehasonlítva a nem használók tesztoszteronjával. A megfigyelt növekedés validálásához és a THC használat a tesztoszteron szintjére gyakorolt ​​hatásmechanizmusának pontosabb megértéséhez további munkára van szükség.

Egy korábbi tanulmány hasonlóképpen kimutatta, hogy a kannabiszt használóknak magasabb volt a tesztoszteron szintje, de a hetente többszöri rendszeres használat 28%-kal alacsonyabb spermiumkoncentrációval és 29%-kal alacsonyabb teljes spermiumszámmal járt együtt.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kannabisz és tesztoszteron

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32067074