A centrifugális partíció kromatográfia új módszert kínál a kannabinoid extrakcióhoz

A hagyományos kromatográfiás módszerek, például a nagyteljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC), amelyekhez drága szilícium-dioxid-gyantára és nagy mennyiségű oldószerre van szükség, nem elég hatékonyak ahhoz, hogy a kenderből nagy mennyiségben elég tiszta kannabinoidokat állítsanak elő.

Alternatív megoldásként a kutatók új folyamatot fejlesztettek ki a kannabinoidok kenderből történő kinyerésére centrifugális partíció kromatográfiával (CPC). Ez a folyamat olyan visszanyerési arányt eredményezhet, amely nagyobb, mint az átlagos HPLC módszer, és lényegesen kevesebb oldószert használ fel.

A CBD-n és a THC-n kívül a CPC felhasználható további kannabinoidok, például kannabigerol (CBG) és kannabidiolsav (CBDA) kannabiszból történő tisztítására. A CPC olyan THC-mentes kannabinoid keveréket eredményezhet, amely szükséges lehet gyógyszerek előállításához. Az eljárás tisztíthatja az egyes vegyületeket, például a CBD-t, étrend-kiegészítők és CBD-alapú élelmiszertermékek előállításához.

Mivel a technika nem használ szilícium-dioxidot, nagy mennyiségben költséghatékonyabb a CPC használata, mint a hagyományos kromatográfiás módszereké. A hagyományos HPLC oszlopokban álló szilícium-dioxid-fázis könnyen felszívja a vegyületeket, és több befecskendezést követően szükség lehet a szilícium-dioxid vagy az egész oszlopn rendszeres cseréjére.

Ahogy a kannabisz, a CBD olaj és más kannabinoid alapú termékek népszerűsége növekszik, az igény ezeknek az előállítására szintén növekszik. Ez a munkafolyamat egyszerű, egyértelmű módszert kínál a tiszta kannabinoidok extrahálására száraz kenderből, elterjedt technikák alkalmazásával, és elősegíti a biztonságos és hatékony kender alapú termékek nagy mennyiségű előállítását.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:
https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Szuper- vs. szubkritikus kannabisz kivonatolás: A CBDA megőrzése a fokozott gyógyhatásokért

Forrás:
https://www.manufacturingchemist.com/news/article_page/Purification_workflow_for_isolating_cannabinoids_from_hemp_using_CPC/156051