Bűnözők vagy betegek?

A görögországi Kréta szigetén, Pitsidia-ban letartóztattak egy párt, akiket azzal vádoltak meg, hogy különféle kannabisznövényből készült olajokat, krémeket, kis mennyiségű szárított rügyet és… kenderlisztet birtokoltak privát otthonukban! Őrizetbevételük után 2 éjszakát Heraklion helyi börtönében töltöttek és azzal a feltétellel engedték őket szabadon, hogy hetente egyszer be kell jelentkezniük a rendőrségen és nem hagyhatják el az országot addig, amíg a bírósági tárgyalás le nem zajlik. Pontosan mi is volt az a bűncselekmény, amit elkövettek? Azt a jogukat gyakorolták, hogy olyan típusú gyógyászati terápiát választottak maguknak, amiben a legjobban hisznek.

Nézzetek csak rájuk, Ziza (Manolis felesége, akit szintén letartóztattak) és lánya, Argyro két olyan nő, akik sajnos nagyon is jól tudják, mit jelent az, ha azzal a valósággal kell szembenézniük, hogy olyan betegségekkel kell együtt élniük, amikre a klasszikus orvosi rendszer nem tud gyógymódot találni. Azonban olyan bonyolult és ritka betegségek esetében, mint például a fibromialgia, amelyben Ziza évek óta szenved, vagy az Adamantiades-Behcet szindróma, ami nem túl régóta sújtja a fiatal Argyro-t, a betegek szerte a világon új reményt találtak a kannabisz gyógyászati felhasználásában.

Az egészségügyi minisztériumtól beszerezhető orvosi kannabisz egészségügyi kártya létrehozásával – amelyet már sok országban sikerrel vezettek be – megvédenénk a betegeket az ehhez hasonló szerencsétlen eseményektől, és megvédenénk azon alkotmányos jogukat , hogy bármilyen terápiát használhassanak, amit úgy ítélnek meg, hogy a legjobb lehet a betegségükre, amibe beletartozik a kannabisz használata is, és ami 2017 óta legalizálva van Görögországban. A mai napig egyetlen beteg sem kapott kormányzati hivatalon keresztül legálisan kannabisz termékeket, jóllehet számos kérelem érkezett a kormányzati hivatalhoz jóváhagyásra.

ARRA KÉRJÜK GÖRÖGORSZÁG ÚJ KORMÁNYÁT, HOGY ALAKÍTSON KI ELJÁRÁST ORVOSI KANNABISZ KÁRTYÁK KIADÁSÁRA AZON BETEGEK SZÁMÁRA, AKIK KANNABISZT SZERETNÉNEK HASZNÁLNI BETEGSÉGÜKRE.

ANNAK, HOGY VALAKI AZ EGÉSZSÉGET VÁLASZTJA, NEM KÉNE TÖRVÉNYSZEGÉSNEK LENNIE.

A petíciót itt lehet aláírni:
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_Prostatepsete_toys_apo_tin_paranomia_karta_gia_toys_astheneis_tis_farmakeytikis_kannavis/