Jelenlegi természetes terápiák agydaganat kezelésében

Phytotherapy Research

A glioblasztóma a leggyakoribb és agresszívabb agydaganat, amely világszerte a legtöbb halált okozza. Egy vaszkularizált daganatról van szó, ami infiltratív, és tumorigén-kapacitása fokozott.

Mindezek a jellemzők terápiás célok a glioblasztóma kezelésében, beleértve a műtéti eltávolítást, amit sugárkezelés és kemoterápia követ.

A jelenlegi terápiák nem elegendőek betegek hatékony kezeléséhez, ezért a klasszikus terápiáknak bővülniük kell és új alternatív kezelésekkel kell kiegészülniük, beleértve a természetes vegyületeket is.

Ez az áttekintés összefoglalja a természetes termékek és azok fiziológiai hatásait a glioblasztóma in vitro és in vivo modelljeiben, különösképpen az angiogenezis, sejtmigráció/invázió, a sejtek életképessége, az apoptózis és a kemorezisztencia által érintett jelátviteli útvonalak modulálásával.

A természetes termékek és származékaik legfontosabb szempontjait a daganatellenes hatásokkal kapcsolatban ismertetjük.

Végső eredményként azt látjuk, hogy a klinikai felhasználást támogató vagy javasolható további bizonyítékokkal rendelkező vegyületek közé tartoznak a kannabinoidok, a terpének és a kurkumin, mivel ezekről kimutatták, hogy ismert mechanizmusokon keresztül jelentős hatást gyakorolnak a glioblasztóma fejlődésének csökkentésére, például a kemo-szenzitizáció vagy a migráció és a sejtek inváziójának csökkentése.

A természetes vegyületek ígéretes terápiát jelentenek a glioblasztóma fejlődése ellen.

Kutatás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6170