A legtöbb német egészségügyi okokból fogyaszt kannabiszt, de sokan még mindig a tiltott piac felé fordulnak

Egy új felmérés a mérföldkőnek számító németországi törvénymódosítást követően feltárta, hogy a kannabiszt fogyasztók többsége egészségügyi problémák miatt használja.

A frankfurti székhelyű orvosi kannabiszgyártó cég, a Bloomwell GmbH reprezentatív felmérést végzett, amelyben azt kutatta, hogy a németek miért használnak kannabiszt a 2024 áprilisi jogszabályváltozást követően.

A felmérést egy 3092, Németországban élő, 18 év feletti emberből álló reprezentatív csoporttal végezték 2024 augusztusában. Több mint 1000 ember nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer fogyasztott kannabiszt, vagy betegként szedte gyógyászati céllal.

Az eredmények szerint 94%-uk számolt be arról, hogy legalább egy egészségügyi okból fogyaszt kannabiszt.

A leggyakoribb egészségügyi problémák, amelyekre a fogyasztók a beszámolók szerint kannabiszt használnak, az alvászavarok (50%) és a stressz (majdnem 60%), ezt követi a fájdalomcsillapítás (35%) voltak.

A felmérésben résztvevőknek azonban csak 10%-a szerzett kannabiszt kizárólag engedéllyel rendelkező gyógyszertárból az elmúlt évben.

„Egyértelműen erős és növekvő kereslet mutatkozik a kannabisz iránt a gyakori egészségügyi betegségek kezelésére, de nagyobb tudatosságra és oktatásra van szükség ahhoz, hogy a potenciális betegeket tájékoztassuk arról, hogy a speciális távorvoslási szolgáltatásokon keresztül biztonságosan és ugyanolyan egyszerűen kaphatnak orvosi kannabiszt, mint más recepteket” – mondja Dr. Julian Wichmann, a Bloomwell Group társalapítója.

Lengyelország: Hamarosan 12 új orvosi kannabisz termék kerül forgalomba a gyógyszertárakban

Az orvosi piaci kereslet megugrott, de az orvosoknak szüksége lenne több oktatásra

A törvény áprilisi bevezetése óta, amely a kannabiszt eltávolította a kábítószerek listájáról, a feltételezések szerint jelentősen megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akik orvosi kannabiszreceptet kapnak.

Finn Age Hänsel, az orvosi kannabiszgyártó cég, a Sanity Group alapítója és vezérigazgatója 2024 júniusában egy konferencián beszámolt a „piaci kereslet 70%-os megugrásáról”.

Az Egészségügyi Minisztérium által elfogadott javaslatok várhatóan több orvos számára is megkönnyítik a törvényes egészségbiztosítók előzetes jóváhagyása nélkül történő felírást.

Az adatok azonban azt is jelezték, hogy az orvosok számára előnyös lehet az orvosi kannabisz-kezeléssel kapcsolatos több oktatás.

A megkérdezettek közül minden ötödik azt mondta, hogy beszélt már orvossal az orvosi kannabiszról, de nem írtak fel neki orvosi kannabiszt.

A megkérdezettek mindössze 9%-ának volt „nem probléma” olyan orvost találni, aki hozzáértően támogatná őket az orvosi kannabisz terápiájában.

„Ezek az eredmények alátámasztják, hogy az orvosi kannabiszt ugyanúgy kell kezelni, mint a többi modern orvosi terápiát. Azonban túl sok németországi orvos számára az orvosi kannabisz még mindig tabutéma” – tette hozzá Dr. Wichmann.

„Nem csak a betegek, hanem az egészségügyi szakemberek oktatására is szükség van a kannabisz orvosi kezelésében a használat normalizálása és az elavult stigmák eloszlatása érdekében. Jogi szempontból az orvosi kannabisz ma már egyenértékű más vényköteles gyógyszerekkel, például fájdalomcsillapítókkal, altatókkal és antidepresszánsokkal, de azt tapasztaltuk, hogy az orvosi közösség gyakran még mindig eltérően kezeli.

„Az orvosi kannabiszban nagy és bizonyított lehetőség rejlik abban, hogy segítséget nyújtson számos betegségben szenvedő betegek számára, beleértve az olyan gyakori problémákat, mint a stressz és az alvászavarok; mindkettő széles körben elterjedt probléma Németországban, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak az orvosi kezelés szempontjából, vagy nem kezelik őket megfelelően.”

A kannabisz termékekben lévő szennyeződések veszélyt jelentenek a betegekre

A „kiábrándult vevők” az illegális piacról vásárolnak

A jelentés azt is feltárta, hogy sok fogyasztó, aki nem engedéllyel rendelkező eladóktól vásárolt kannabiszt, „kiábrándultak” voltak, és féltek a negatív mellékhatásoktól.

Több mint egyharmaduk rossz minőségű kannabiszt vásárolt, és attól tart, hogy az illegálisan beszerzett kannabisz negatív hatással lesz az egészségére. Több mint egynegyedük úgy gondolta, hogy vásárolt már szennyezett kannabiszt.

Július óta a kannabisz társasági klubok kérhetnek engedélyt, de a jelentések szerint az érdemi fejlődés ezen a területen továbbra is lassú, és akadályok hátráltatják.

„„Felmérésünk adatai szerint Németországban több mint 20 millió ember férhet hozzá orvosi kannabiszhoz” – mondta Niklas Kouparanis, a Bloomwell Group GmbH társalapítója és vezérigazgatója, a Bloomwell Gmbh holdingtársasága, ami digitális orvosi kannabisz platformot és alkalmazást üzemeltet.

„A válaszok szemléltetik az ország gyorsan bővülő orvosi ​​kannabisz-iparának hatalmas lehetőségét és növekedési lehetőségét a kannabisztörvény (CanG) 2024. április 1-jei végrehajtását követően, ami a kannabiszt nem kábítószernek minősítette.”

Kouparanis hozzátette: „Célunk, hogy elérjük az orvosi kannabiszt kereső gyorsan növekvő számú embert, és tudatosítsuk bennük, hogy vannak engedélyezett és kényelmes távorvoslási szolgáltatások, amelyek biztonságos és megbízható ellátást nyújtanak az orvosoktól és a gyógyszertáraktól. A betegeknek nem kell többé az illegális piacra hagyatkozniuk, és nem is szabad ebbe az irányba tolni őket.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Szlovéniában a szavazók túlnyomó többséggel jóváhagyták az orvosi kannabisz legalizálását a népszavazáson

Forrás:
https://blog.bloomwell.de/cannabis-barometer