74 éves korában elhunyt Cathy Jordan, az orvosi kannabisz floridai „védőszentje”

„Elszívtam, és éreztem, hogy megszűnik a betegség. Úgy repültem haza, és a férjem idegösszeomlást kapott, mert az államok között szállítottam kábítószert , de meg voltam győződve arról, hogy élni fogok.”

Írta: Mitch Perry, Florida Phoenix

Cathy Jordan, aki az orvosi kannabisznak köszönhette, hogy évtizedekig életben maradt, miután ALS-t diagnosztizáltak nála, július 4-én halt meg dél-floridai otthonában, 74 éves korában.

A hírt Jodi James, a Florida Cannabis Action Network elnöke közölte a nyilvánossággal, aki elmondta, hogy telefonhívást kapott Cathy fiától, Johntól, és közölte vele, hogy Jordan délután 4 óra körül meghalt.

Jordant az orvosi kannabisz „védőszentjének” nevezték Floridában a növény hosszú távú, az 1990-es évek végétől való támogatásáért.

Az eredetileg Delaware-ből származó Jordant 1986-ban amiotrófiás laterális szklerózissal (ALS) diagnosztizálták, más néven „Lou Gehrig-kórral”.

Franciaország: Négyből egy ALS-beteg számol be kannabisz termékek használatáról

Azt mondta, minden megváltozott számára, amikor 1989-ben Floridában járt, amikor egy barátja felajánlotta neki a Myakka Gold nevű kannabisz fajtát.

„Elszívtam, és éreztem, hogy a betegség megszűnik” – mondta Dr. Andrew Weilnek a „The Cathy Jordan Story” című dokumentumfilmben bemutatott jelenetben. Leírta, hogyan csempészte ezt a kannabiszt egy repülőgépen Delaware-be. „Úgy repültem haza, és a férjem idegösszeomlást kapott, mert az államok között szállítottam kábítószert , de meg voltam győződve arról, hogy élni fogok.”

Jordan úgy döntött férjével, Bobbal, hogy elköltöztetik Parrish városába Manatee megyébe, és elkezdték rendszeresen kannabiszt használni, amiről azt mondta, hogy fizikailag és szellemileg is segített neki fejlődni.

Jordan részt vett és felszólalt egy kannabisz fesztiválon a tampai Lowry Park Állatkertben az 1990-es évek végén, amelyet a Florida Cannabis Action Network szervezett, ahol Jodi James először találkozott vele.

„Ő és én 27 évig dolgoztunk együtt, kéz a kézben” – mondta James pénteken.

Jordan ezután főállású aktivista lett, aki az orvosi kannabisz legalizálását tűzte ki célul Floridában, és végül a Florida Cannabis Action Network elnöke lett 2011 és 2015 között. Később a csoport igazgatótanácsában maradt.

Vizsgálatok szerint a kannabisz-alapú Sativex segíthet csökkenteni az ALS betegek izomgörcseit

Lobbizás

A kannabisz gyógyászati ​​felhasználásának lehetővé tétele felé tett útja nehézkes volt, miközben az államok egymás után elkezdtek törvényeket elfogadni, amelyek legalizálták a kannabisz használatát.

Jordan Tallahassee-ba utazott, hogy lobbizzon a törvényhozóknál az orvosi kannabisz jóváhagyása érdekében, de ezek a törvényjavaslatok sehova sem jutottak el a republikánusok által vezetett képviselőházban és szenátusban, beleértve az úgynevezett „Cathy Jordan orvosi kannabisztörvényt” 2013-ban, amely soha nem kapott bizottsági meghallgatást.

„Tényleg nem nagyon tisztelem a politikusokat. Egyszerűen bezárják az elméjüket… és nem nyitják ki, és nem néznek bele a dolgokba” – mondta a Cathy Jordan Story-ban.

A Cathy Jordan orvosi kannabiszról szóló törvényének a 2013-as parlamenti ülésen történő bevezetését követő egy héten belül férjét, Bob Jordant letartóztatták kannabisznövények birtoklása miatt, és 23 rendbeli termesztés miatt vádolták meg. Ez egy olyan fajta volt, amelyet kifejezetten a Cathy állapotára nemesítettek. A vádakat végül ejtették.

2014-ben a szervezet az orvosi kannabisz alkotmánymódosítását terjesztette a választók elé. Bár 57 százalékos támogatottságot kapott, ez nem volt elég ahhoz, hogy átlépje a továbbjutáshoz szükséges 60 százalékos küszöböt. A módosítást 2016-ban több mint 71 százalékkal elfogadták. A floridai törvényhozás azonban 2017-ben végrehajtási törvényt fogadott el, amely betiltotta az elszívható kannabisz használatát. Ezért pert indítottak, amelynek eredményeként Jordan 2018-ban törvény ellen tanúskodott a Leon megyei körzeti bíróságon.

Fázis II. klinikai vizsgálatban kapott eredmények szerint a Sativex kannabisz szájspray segíthet a spasztikusság csökkentésében ALS betegeknél

„Annyira csodálatos volt, hogy Cathy Jordannal a tárgyalóteremben voltunk, amikor megvitatták, milyen értékes, ha hozzájutunk elszívható kannabiszhoz” – mesélte James.

Halálának híre pénteken keményen érintette a floridai kannabiszközösséget.

„Szerepet játszott az orvosi kannabisz elfogadásában, és abban, hogy a kannabiszra vonatkozó bármilyen törvényt áthelyezzenek ide Floridába, és abban a kiváltságban volt részünk, hogy felszólalt a rendezvényeken” – mondja Pete Sessa, a Florida Cannabis társalapítója.

A Coalition and Cannadelic, az éves kannabisz- és kenderfesztivál a tervek szerint ezen a hétvégén kerül megrendezésre. „Csodálatos nő volt, és nagy veszteség a közösség számára. Tényleg a kannabisz védőszentje volt itt, Floridában.”

„Több mint 30 évet élt [ALS-diagnózisa után] ízületek dohányzásával” – mondta Carlos Hermida, aki két kenderbolt tulajdonosa a Tampa-öböl környékén. „Annyira édes hölgy volt. Nehezére esett beszélni, mindenhva tolószékben ment, de mindig mosolygott, és mindig csodálatos volt mindenkivel, szóval ez egy sötét nap a mozgalomban, hogy már nincs a kötünk.”

„Cathy Jordan január 1-jén született. Újévi baba volt, és a függetlenség napján hagyott el minket” – mondta James. „Bármelyik másik nap unalmas lett volna, Cathy egy izgalmas teremtés volt, így július negyedikén való halála is ‘különleges’ volt.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz segít az ALS-betegnek túlélni a saját orvosait