Kannabinoid receptorok

Tengeri zsákállatok, apró fonálférgek, és az összes gerinces faj rendelkezik endokannabinoid rendszerrel, ami lényeges része az életnek és a környezeti változásokhoz való alkalmazkodásnak. Összehasonlítva a kannabinoid receptorok genetikáját a különböző fajokban, a tudósok úgy becsülik, hogy az endokannabinoid rendszer több mint 600 millió évvel ezelőtt alakult ki a primitív állatokban.

Bár úgy tűnhet, hogy sokat tudunk a kannabinoidokról, a becsült húszezer tudományos cikk éppen csak elkezdett fényt deríteni a témában. Az alábbi rövid áttekintés összefoglalja, amit tudunk.

A kannabinoid receptorok jelen vannak az egész testben, sejtmembránokba ágyazódva és úgy tűnik, hogy nagyobb számban, mint bármely más receptor rendszer. Ha a kannabinoid receptorokat stimuláljuk, különböző élettani folyamatok következnek be. 1988-ban az amerikai kutató Allyn Howlett és az ő végzős hallgatója William Devane kannabinoid receptorokat fedezett fel az agyban és kannabinoid 1 receptornak (CB1) nevezték el őket.

1992-ben izraeli kutatók felfedeztek egy endogén kannabinoidot és az N-arachidonoil etanol-amin, rövidítve anandamid (az “ananda” egy szanszkritt szó és azt jelenti: boldogság, áldás) nevet adták neki. 1993 tudósok egy másik csoportja kannabinoid receptorokat talált az immunrendszerben (CB2), amit egy második endokannabinoid, a 2-arachidonoil-glicerin vagyis a 2-AG felfedezése követett. Eddig öt endokannabinoidot fedeztek fel, de az anandamid és a 2-AG tűnnek a legfontosabbnak.

A CB1 receptorok főleg az agyban, a gerincvelőben, és a perifériás idegrendszerben található idegsejteken helyezkednek el, de más szervekben és szövetekben is megtalálhatók, beleértve az immunsejteket, a lépet, a mellékvesét és az agyalapi mirigyet, a szívet, a tüdőt, és a reproduktív, a vizeleti, valamint az emésztőrendszer sejtjeit.

A CB1 receptorok bőséges mennyiségban vannak jelen az agykéregben, a bazális ganglionokban (substantia nigra pars reticulata, globus pallidus, nucleus caudatus és putamen), a kisagyban, a hippokampuszban, a periaqueductális szürkeállományban, rostralis ventromedialis medullában, a talamusz és az amygdala bizonyos sejtmagjaiban és a háti afferens gerincvelő régiókban, amely segít megmagyarázni a a kannabinoidok szerepét a motor vezérlésben, a memória feldolgozásban és a fájdalom befolyásolásában. A CB1 receptorok alacsony száma az agytörzsben segíthet megmagyarázni miért nem fordul elő légzés depresszióhoz köthető kannabisz túladagolás.

A CB2 receptorok elsősorban immunsejtekben találhatók meg, köztük a leukocitákban, a lépben, és a mandulákban. Az egész testünkben vannak kannabinoid receptorok és több receptorunk van kannabinoidokra, mint bármely más anyagra. Sok szövet tartalmaz CB1 és CB2 receptort, mindegyik egy másik tevékenységhez kapcsolódik. A kutatók úgy gondolják lehet, hogy van egy harmadik kannabinoid receptor is, ami felfedezésre vár (GPR55).

2012-ben francia tudósok CB1 receptorok jelenlétéről számoltak be a mitokondriumok membránján, a sejtekben lévő energiatermelő organellumokon. A megfigyelések szerint a CB1 receptorok közvetlenül modulálják a neuronális energiaanyagcserét, feltárva a G-fehérje-kapcsolt receptor jelátvitel új hatásmechanizmusát az agyban.

Endokannabinoidok azok az anyagok amiket a testünk természetesen állít elő, hogy stimulálja ezeket a receptorokat. A két leginkább ismert a molekula az anandamid (AEA) és a 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Ezeket igény szerint szintetizáljuk sejtmembrán arachidonsav-származékokból.

A endokannabinoidok hasonló módon kötődnek a kannabinoid receptorokhoz, mint más neurotranszmitterekek és képesek különböző hatásokat kifejteni zár és kulcs mechanizmusok függvényében. Aktiválják a receptorokat, mint teljes agonisták vagy részleges agonisták, vagy képesek dokkolni egy receptorba és semleges antagonistaként hatni, amely nem aktiválja a receptort, vagy egy inverz agonistaként, amely esetben deaktiválják a receptort.

Az endokannabinoidok nem tárolódnak a testben, hanem igény esetén képződnek és felszabadulnak. Ezeknek az endokannabinoidoknak az aktiválása egyéb kémiai reakciókat befolyásol, dominóhatást okozva. Az EKR segít fenntartani homeosztázist és megvan az a képessége, hogy oda-vissza megy szinapszisok szerte a sejtek között és kifejthet akár gerjesztő vagy gátló hatást.

A fitokannabinoidok olyan növényi anyagok, amelyek stimulálják a kannabinoid receptorokat. A delta-9-tetrahidrokannabinol, vagy THC, a leginkább pszichotróp és minden bizonnyal a leghíresebb ezek közül az anyagok közül, de más kannabinoidok úgy, mint a kannabidiol (CBD), a kannabinol (CBN) és a kannabigerol (CBG) is egyre több figyelmet kapnak a kutatók körében potenciális gyógyhatásaik miatt. A legtöbb fitokannabinoidot a kannabiszból izolálták, de egyéb gyógynövények is, mint például az echinacea purpura, tartalmaznak nem-pszichotróp kannabinoidokat.

Érdekes módon a kannabisz növény is használ THC-t és más kannabinoidokat, valamint terpéneket az UV-sugárzás, a rovarok, a magas hőmérséklet és a növényevők elleni védelemhez. A kannabinoidoknak antioxidáns tulajdonságaik vannak, amik megvédik a leveleket és a virágokat az ultraibolya sugárzástól – a kannabinoidok semlegesítik az UV sugarak által létrehozott bántó szabad gyököket, ezzel megvédik a sejteket. Az emberekben a szabad gyökök okozzák az öregedést, a rákot és a gyógyulási zavart. A növényekben található antioxidánsok régóta ajánlott természetes kiegészítők a szabad gyökök okozta károk megelőzésére.

A laboratóriumok is elő tudnak állítani kannabinoidokat. A szintetikus THC, márkanevén dronabinol (Marinol) és nabilone (Cesamet), a THC analógjai, mind az FDA (az amerikai Élelmiszer és Drog Ügynökség) által jóváhagyott gyógyszer súlyos hányinger és sorvadásos szindróma kezelésére. Néhány klinika hasznosnak találta őket a krónikus fájdalom, a migrén és más súlyos állapotok kezelésére. Sok más szintetikus kannabinoidot használnak állatkísérletekben és némelyik 600-szor erősebb a THC-nál.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Folytatás:

 

Kannabinoid receptorok – több, mint csak CB1 és CB2

Az emberi szervezet tele van kannabisz-receptorokkal

activation of CB1, synthesis and catabolism of anandamide and 2AG

A CB1 aktiválása, az anandamid és a 2AG szintetizálása és katabolizmusa

CB1 receptorok az agyban

CB1 receptorok az agyban

CB1-CB2_skin

CB receptorok a bőrben

CB2_inflammation

Gyulladás és szöveti sérülés

ECS_stimulation

EKR stimuláció

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:
https://www.atrainceu.com/course-module/1864124-105_marijuana-for-medical-use-module-03
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2848184
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1470919
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7689702
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16266285
http://jaoa.org/article.aspx?articleid=2093607