Tanulmány: Az orvosi kannabisz legalizálásának hatására csökkent az opioidok okozta kórházi beutalások száma

Drug and Alcohol Dependence

A tanulmányt, amit a Kaliforniai Egyetemen (University of California) végeztek, a Kábítószer- és Alkoholfüggőség (Drug and Alcohol Dependency) folyóirat és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Hivatal (National Institute of Health) tette közzé. A kutatók értékelték az orvosi kannabisz törvények és opiát fájdalomcsillapítók okozta korházba kerülések száma közötti összefüggést.

„Ez a tanulmány jelentős csökkenést mutatott az OPR-k (opioid fájdalomcsillapítók) miatti kórházba kerülések számában, ami kapcsolódik az orvosi kannabisz törvényekhez” állítja a vezető kutató. „Csökkentést találtunk az OPR-el összefüggő kórházba kerülések számában közvetlenül az után az év után, amikor a törvényeket hatályba helyezték, valamint késleltetett csökkenést a törvényeket követő harmadik évben.”

A tanulmány azt is megállapítja, hogy a fokozott kannabisz használat azokban az államokban, amelyek legalizálták az orvosi használatot, nem vezetett a kannabisz okozta kórházba kerülések számának növekedéséhez; „Míg az eredmények értelmezésével továbbra is óvatosnak kell lennünk, ez a tanulmány azt mutatja, hogy az orvosi kannabisz törvények nem járnak a kannabisszal összefüggő kórházba kerülésekkel. Ehelyett a törvények akaratlanul jelentős mértékű csökkentést okoztak az OPR-k miatti kórházba kerülések számában.„

A tanulmány megállapítja,; „Az orvosi kannabisz törvények jelentős összefüggést mutattak az OPR-el összefüggő kórházba kerülések csökkenésével, de nem volt összefüggés a kannabisz okozta kórházba kerüléssel. Tekintettel az OPR-k problémás használatának járványára, jövőbeli vizsgálatok szükségesek, hogy felderítsék ezen megállapítások az ok-okozati folyamatát.”

Forrás:
https://thejointblog.com/study-legalizing-medical-marijuana-associated-reduced-opioid-related-hospitalizations/