Kísérleti kannabisz mellrák kezelés áttöréshez vezet

Az ausztráliai Perthben a Zelda Therapeutics orvosi kannabisz cég részvényei szárnyaltak, miután a vállalat bemutatta egy kannabisz termékét, mint lehetséges mellrák kezelés.

A Zelda Therapeutics, ami csak múlt hét óta szerepel az ausztrál tőzsdén (ASX), november végén jelentette be a “kísérleti vizsgálat” erdményeit, és a cég azt állítja, hogy a THC-dús gyógyászati kannabisz készítmény ugyanolyan hatékonyan csökkenti a mellrák daganat növekedését egerekben, mint a Lapatinib nevű kemoterápiás gyógyszer.

Ezt mondják a kutatások a mellrákról és a kannabiszról

A hat hónapos előzetes klinikai vizsgálatot a Zelda Therapeutics és a kannabisz rákellenes hatásait vizsgáló kutatók végezték Spanyolországban. Az eredmények pre-klinikaiak és szükség van azok klinikai validitálására.

“Mi most az első precíz adatokat hozzuk ezen a területen, és nagyon izgatottak vagyunk az eredmények miatt és azok az új és izgalamas adatok miatt, amik most ebben a pillanatban születnek ebben a kutatási együttműködésben,” nyilatkozta a Zelda Therapeutics ausztrál elnöke, Harry Karelis.

A kísérletben a Zelda Therapeutics állítása szerint a THC-dús olaj sikeresen megölt bizonyos típusú emlőrák sejteket, anélkül, hogy károsította volna a környező egészséges sejteket, és kimutatták, hogy hatékony kiegészítő terápia, amikor a standard kemoterápiás kezeléssel párhuzamosan használják.

Mr. Karelis azt mondta, az eredmények jelzik, hogy a THC-dús kannabisz olaj és a standard kemoterápiás kezelés kombinációja “azt eredményezheti, hogy a betegek alacsonyabb kemo gyógyszer adagokat igényelnek, miközben az azonos mértékű rákellenes hatások fennmaradnak”.

Forrás:
https://au.news.yahoo.com/thewest/wa/a/33367550/experimental-pot-trial-leads-to-breast-cancer-breakthrough/#page1
https://au.news.yahoo.com/a/33367550/experimental-pot-trial-leads-to-breast-cancer-breakthrough/#page1