Német vezető gyógyszerészeti lap jelentése: A kannabisz rákellenes gyógyszerként való felhasználása elképzelhető

British Journal of Pharmacology

Pharmazeutische Zeitung

A kannabisz vagy egyes kannabinoidok potenciálisan támogathatják különböző rákos betegek kezelését. Dr. Burkhard Hinz és Dr. Robert Ramer A Rostocki Egyetem Farmakológiai és Toxikológiai Intézetének kutatói a „British Journal of Pharmacology” egy összefoglaló cikkében írt a kannabinoidok különböző hatásairól, amelyek érdekesek az onkológiában. Ezek közé tartoznak a tumorok proliferációja, neovaszkularizációja, inváziója és kemo-rezisztenciája, az apoptózis és autofágia, valamint rák elleni immunreakció.

A szerzők szerint a kannabinoidok klinikai alkalmazását azonban korlátozza a pszichoaktív hatásuk. A kannabisz nem pszichoaktív hatóanyagai, mint kannabidiol (CBD), így különösen vonzóak lehetnek a kutatásokban. Ugyanez vonatkozik a CB2 receptor agonistákra, mert ellentétben CB1 receptor agonistákkal antifibrotikus hatásuk lehet a májra.

A kannabinoidok a kemoterápia mellékhatásait is enyhítik. A teljesen szintetikus Δ9-tetrahidrokannabinol (THC) nabilone (Canemes®) kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás esetén engedélyezett. Hinz és Ramer szerint a vizsgálatokban pozitív hatások mutatkoztak a kemoterápiával kiváltott perifériás neuropátia és a ciszplatin nephrotoxicitás (vesekárosodás) esetében is. Emellett a kannabinoidok a kutatások szerint különböző citotoxikus gyógyszerek potencírozóiként működhetnek, írják a szerzők.

Mindent egybevetve, a kannabinoidoknak számos lehetséges felhasználása van a rákterápiában. Ezeket a klinikai tesztek során a lehető leghamarabb meg kell vizsgálni. Tekintettel az új jogszabályra, ami lehetővé tette 2017 márciusában, hogy Németországban receptre lehetrssen kannabiszt gyógyászati ​​célokra felírni, a tudósok most gyorsan összegyűjtik tiszta adatokat az előnyökről és a kockázatokról. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a nem tudományos média saját “tényeket” kreál.

Kutatás:
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bph.14426%20
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bph.14426