A kannabidiolt (CBD) tartalmazó kannabisz kivonat meggátolja a méhnyakrákot

BMC Complementary and Alternative Medicine

A kannabidiolt tartalmazó Cannabis sativa kivonat gátolja a sejtnövekedést és apoptózist indukál méhnyakrákos sejtekben.

“A kapott eredmények azt mutatják, hogy mind a kannabidiol (CBD), mind a Cannabis sativa kivonat képesek voltak megállítani a sejtproliferációt minden sejtvonalban különböző koncentrációkban.

A vizsgálat célja az volt, hogy megvizsgáljuk a Cannabis sativa kivonat daganat növekedés ellenes hatásait, valamint annak meghatározása, hogy milyen módon jön létre sejthalál a kezelést követően. A Cannabis sativa extraktumok aktivitását összehasonlítottuk a kannabidioléval, annak ellenőrzésére, hogy a jelentett eredmények vajon a vegyület jelenléte miatt jöttek létre. A tanulmány azt mutatta, hogy az egyik kivonat tevékenysége a kannabidiol jelentéte miatt lehetett. Továbbá bizonyítottuk, hogy a Cannabis sativa képes apoptózist indukálni sejtciklusgátlással vagy anélkül és mitokondriális útvonalon keresztül. További kutatást kell végezni a hatóanyagok és a molekuláris célpontok közötti mechanizusok tisztázására, amik részt vesznek a sejtciklus  szabályozásában.

Összefoglalva, ezek az adatok azt sugallják, hogy leginkább a kannabidiol, jobban, mint a Cannabis sativa nyers extraktumok megakadályozzák a sejtek növekedését és sejthalált indukálnak méhnyakrákos sejtvonalakban.”

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5009497/