Pakisztán lehet a következő ország, ami legalizálja az orvosi kannabiszt

Pakisztán lehet a legújabb ország, amely beindítja az orvosi kannabisz-ipart, miközben a nemzetgyűlése készül a jelentős reformtörvény megszavazására.

Helyi hírforrások szerint az Országgyűlés hétfőn napirendjére tűzte a 2024-es kannabiszellenőrzési és szabályozási hatósági törvényjavaslatot.

A megvitatásra kerülő törvényjavaslat egy szabályozó testület felállítására irányulna, amelynek feladata az orvosi kannabisz-keretrendszer kialakítása az országban.

Ez az országban végbemenő attitűdökben bekövetkezett növekvő változás közepette történik, amely történelmileg konzervatív álláspontot képvisel a kannabiszreformot illetően, mivel Pakisztán a kannabisz felé tekint, hogy elősegítse a gazdasági fellendülést.

Ennek megfelelően a múlt hónap végén bejelentették, hogy az ipari kender termesztése 2025 januárjában megkezdődhet, amely piac a kormány becslései szerint akár évi 7 milliárd dolláros exportot is jelenthet.

Mi történt?

Az ország új koalíciós kormánya, amelyet 2024 februárjában szavaztak meg, a kannabiszpiac létrehozását tervezi.

2024 februárjában kihirdették a 2024-es kannabiszellenőrzési és szabályozó hatósági rendeletet (The Cannabis Control and Regulatory Authority Ordinance), amelynek elsődleges célja egy szabályozó testület létrehozása, amely felügyeli az orvosi kannabisz és az ipari kender nemzeti keretrendszerének létrehozását.

A törvényjavaslatot először a mára menesztett miniszterelnök, Imran Khan idején terjesztették elő 2020-ban, de megrekedt a jogalkotási folyamatokban.

Pakisztánban egy szabályozó testület, a Cannabis Control and Regulatory Authority (CCRA) felállítása jelentős fordulatot jelez a kannabiszban rejlő lehetőségekről alkotott nézeteiben, és azt jelenti, hogy az ország az Egyesült Nemzetek törvényeinek megsértése nélkül mozdíthatja elő a kannabiszpiac létrehozását, amelyhez szabályozóra van szükség a piac felügyeletéhez.

Az erőmű gazdasági előnyeiből származó előnyök kiaknázása egyértelmű céljával a kormány áprilisban megkezdte a szabályozó felállításának munkáját, miután hamarosan elkészült a 13 igazgatótanácsi tag, köztük a különböző kormányzati szervek, hírszerző ügynökségek és a magánszektor képviselői.

Azóta a törvényjavaslatot az Országgyűlés vitatja, számos módosító javaslatot tett a Honvédelmi Állandó Bizottság.

Augusztus elején a bizottság „kiterjedt vitát” követően egyhangúlag elfogadásra javasolta a törvényjavaslatot, a javasolt módosító indítványok megfontolásáig.

A megbeszélések során Dr. Syed Hussain Abidi, a Pakisztáni Tudományos és Ipari Kutatási Tanács (PCSIR) elnöke kifejtette, hogy az orvosi kannabisz 30 milliárd dolláros globális piac, míg az ipari kender értéke körülbelül 5 milliárd dollár.

A törvényjavaslat további szavazására a tervek szerint ezen a héten kerül sor.

A Fülöp-szigetek legalizálja az orvosi kannabiszt, így az ország a régió éllovasává válhat

Ipari kender

Augusztus végén a Szenátus Tudományos és Technológiai Állandó Bizottsága bejelentette, hogy a kereskedelmi kendertermesztést 2025 januárjában engedélyezik.

Pakisztán történelmileg hivatalosan betiltotta a kender termesztését, de nagyrészt úgy döntött, hogy szemet huny az ország északnyugati részén több száz éve termesztett több ezer hektár felett.

Míg az elmúlt években felerősödtek a termesztés elleni fellépések, a bejelentés során az állandó bizottság azt javasolta, hogy ez a meglévő termesztés már körülbelül 5 milliárd dollárt ér, de a szabályozás hiánya miatt nem tudták kihasználni.

A bizottság kiemelte az ipari kender 2020-as legalizálását, de szerinte az eljárás négy évet „elpazarolt” belső politikai konfliktusok miatt.

Az újonnan létrehozott szabályozó értelmében a termesztési engedélyek kiadása várhatóan hamarosan megkezdődik, a javaslatok szerint a piac egy éven belül elérheti a 3 milliárd dollárt.

Kender: A „zöld arany”, ami segít csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást Franciaországban

Mi van a törvénycsomagban?

A törvény magába foglalja a kannabisz termesztését, kitermelését, finomítását, gyártását és értékesítését, és mindezt az újonnan alapított CCRA felügyeli.

Minden ilyen tevékenységhez a CCRA engedélye szükséges, amelyet öt évre adnak ki, és nem ruházhatók át.

A CCRA rendszeresen ellenőrzi az engedéllyel rendelkező jogalanyokat a megfelelőség biztosítása érdekében. Felhatalmazással rendelkezik arra is, hogy végrehajtsa a jogsértésekért kiszabott szankciókat, beleértve a pénzbírságot és a szabadságvesztést, és a Kábítószer-ellenes Erővel egyeztetni kell a szükséges jogi lépéseket illetően.

A rendelet vagy az engedély feltételeinek megsértése jelentős pénzbírságot és egyéb büntetést vonhat maga után. Az érintett felek fellebbezhetnek a határozatok ellen a Legfelsőbb Bírósághoz.

A keretrendszer értelmében a THC szintje 0,3%-ban lesz korlátozva még az orvosi termékekben is, a büntetések pedig 35 000 és 700 000 dollár között mozognak.

A szövetségi kormány feladata, hogy a hatóság és a tartományi kormányok közreműködésével dolgozzon ki egy nemzeti politikát, amely a kannabiszpiac minden vonatkozását szabályozza. Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy az illegális kannabisz-tevékenységeket a szabályozási keretbe vonja, és előmozdítsa a kannabisz piacát, miközben biztosítja a közbiztonságot.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az Európai Unió 27 országából 21 legalizálta az orvosi kannabiszt