Az orvosok és az ápolók támogatják az orvosi kannabisz legalizálását

Nurse Practitioner, JAMA Network Open

A Nurse Practitioner folyóiratban közzétett felmérési adatok szerint tízből több mint kilenc ápolóhallgató gondolja úgy, hogy a betegeknek törvényesen hozzá kell tudniuk férni az orvosi kannabiszhoz, de kevesen számolnak be arról, hogy megfelelő képzésben részesültek a témában az orvosi egyetemen.

A bostoni Simmons College kutatói több mint 100 ápolónő hallgatót kérdeztek meg. A válaszadók 94 százaléka azt mondta, hogy „az orvosi kannabiszt az Egyesült Államok minden államában legalizálni kell”.

A már végzett, gyakorló ápolónők többsége, valamint az American Nurses Association (ANA) ugyanígy gondoloja. Az ANA 2003 óta nyilvánosan támogatja a „betegek biztonságos hozzáférését az orvosi kannabiszhoz, megfelelő orvosi felügyelet mellett”. Júliusban az ANA nyilvános észrevételeket nyújtott be az amerikai kábítószer-ellenes hatóságnak a kannabisz szövetségi átsorolásának támogatására.

„Az ANA határozottan támogatja a kannabisz jelenleg elfogadott orvosi felhasználását a betegséggel összefüggő tünetek és mellékhatások enyhítésére” – írják. „Az ANA egyetért azzal az elemzéssel, hogy a kannabisznak számos terápiás tulajdonsága van, és át kell helyezni a III. cikkelybe. Ezenkívül az ANA sürgeti az Igazságügyi Minisztériumot és a Kábítószer-ellenőrzési Igazgatóságot, hogy mielőbb járjon el a kannabisz tilalmának megszüntetése érdekében az ellenőrzött anyagokról szóló törvény értelmében.”

Amerikai orvosok egy csoportja a kannabisz dekriminalizálására szólít fel

Az ANA megjegyzései a következőkkel zárulnak: „A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy az alkohollal rendszeresen nagyobb a visszaélések aránya, mint a kannabisszal. Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának felülvizsgálata a kannabisz átütemezéséről azt mutatja, hogy a kannabisz kevésbé veszélyezteti a közbiztonságot, mint az alkohol, és még a jelenleg engedélyezett terápiás kutatások korlátozott mennyisége ellenére is a felülvizsgálat legalább három egészségügyi előnyt igazolt.

A kannabiszra vonatkozó jelenlegi jogi szabályozás szövetségi szinten és az államok közötti különbségek sok államban állandó félelemben hagyták a szolgáltatókat és a betegeket, amikor megpróbálják igénybe venni az egészségügyi ellátásokat. Azáltal, hogy a kannabiszt eltávolítják a szabályozott anyagokról szóló törvényből, az ügynökségek a közegészségügy és a terápiás hozzáférés javítása érdekében a minimális közbiztonsági normákra összpontosíthatnak.

Az ANA sürgeti az ügynökségeket, hogy kövessék a bizonyítékokat, amint végre több kutatást engedélyeznek és finanszíroznak, és működjenek együtt a Kongresszussal annak érdekében, hogy a kannabiszt eltávolítsák a szabályozott anyagokról szóló törvény cikkelyéből.”

A francia pszichiáterek többsége támogatja a kannabisz gyógyászati és rekreációs célú legalizálását

Az egészségügyi szakemberek körében végzett egyéb felmérésekkel összhangban a legtöbb ápolónövendék elismerte, hogy képzése során nem, vagy nem kapott elegendő képzést az orvosi kannabiszról.

„A kannabisz-specifikus ápolónői program tartalmát a legújabb rendelkezésre álló bizonyítékok felhasználásával ki kell fejleszteni és szabványosítani kell, mielőtt beépítenék a tantervekbe annak biztosítása érdekében, hogy a gyakorló ápolónők jól felkészültek legyenek a betegek kérdéseinek és szükségleteinek megválaszolására az orvosi kannabisszal kapcsolatban” – összegezték a tanulmány szerzői.

„Az orvosi kannabisz-tartalom beépítése a programokba kritikus fontosságú a betegellátás optimalizálása szempontjából, amikor a hallgatók elkezdik a gyakorlatot; az ápolói és ápolónői szervezetek egyetemi szintű oktatással támogatják ennek a tudáshiánynak a felszámolását.”

Miért nem tanítanak az endokannabinoid rendszerről az orvosi egyetemen?

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) új, állami finanszírozású tanulmánya szerint a krónikus fájdalomban szenvedők és orvosaik többsége támogatja a kannabisz orvosi felhasználásra történő országos szintű legalizálását, és azt, hogy a biztosítótársaságok fedezzék a betegek költségeit.

A JAMA Network Open-ben megjelent kutatás megállapította, hogy a krónikus fájdalomban szenvedők 71 százaléka és az orvosok 59 százaléka támogatja az orvosi kannabisz legalizálását.

A tanulmányban 1661 krónikus fájdalommal rendelkező beteget és 1000 orvost kérdeztek meg. Ezt részben a National Institute on Drug Abuse (NIDA) finanszírozta.

Ezenkívül a válaszadók körülbelül 70 százaléka – betegek és orvosok – azt mondta, úgy érzi, hogy az orvosi iskoláknak képzést kellene tartaniuk az orvosi kannabisz használatáról.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az Európai Unió 27 országából 21 legalizálta az orvosi kannabiszt

Kutatás:
https://journals.lww.com/tnpj/abstract/2024/09000/np_student_knowledge_and_perceptions_of_medical.10.aspx