A világ legnagyobb orvosi kannabisz klinikai vizsgálata indul el Ausztráliában

A NSW (Új-Dél-Wales) kormány finanszírozza a világ legnagyobb orvosi kannabisz kutatását, aminek célja a kemoterápia mellékhatásainak megelőzése. A kemoterápiában részesülő betegek hányingert, hányást, valamint néhányan lázrohamokat, refluxot vagy nyelőcső gyulladást tapasztalhatnak. Peter Grimison, a Chris O’Brien Lifehouse munkatársa fogja a kutatást vezetni, ami egy együttműködés lesz a University of Sydney, Royal Prince Alfred Kórház és a vezető NSW rák központok között.

A Tilray fejlesztette növényi eredetű kapszulát használják majd fel a vizsgálatokban. Ez egy gyógyszertári minőségű termék, amely meghatározott mennyiségű delta-9-tetrahydrocannabinolt (THC) és kannabidolt (CBD) tartalmaz. A Tilray egy kanadai orvosi kannabisz társaság.

A klinikai vizsgálat két fázisból áll, amelyeket a Chris O’Brien Lifehouse-ban és egyéb vezető rák intézetekben hajtanak végre NSW-ben. Az első szakaszban a kutatáshoz összesen 80 beteg szükséges, akiket a gyógyszer bevitel során megfigyelnek és értékelnek. Amikor a betegek képesek tolerálni a gyógyszert és az hatásosnak bizonyul, akkor kezdődhet el a második fázis.

A második szakaszban egy kettős-vak randomizált kontrollált vizsgálat történik különböző NSW kórházakban. A résztvevők száma 80 betegről 250-re nő. Ebben a szakaszban felmérik a résztvevők által észlelt mellékhatásokat és a gyógyszer használat során tapasztalt javulást. A kutatás során az orvosi kannabisz mellékhatásait is vizsgálják.

Kísérleti kannabisz mellrák kezelés áttöréshez vezet

Mindkét fázis a meglévő, szabványos etikai eljárási protokollt követi.

A kutatásban résztvevő betegek életkora 18 év felett kell, hogy legyen. A kutatás tervezett indulásakor a résztvevőknek rák ellenes kemoterápiás kezelésben kell részesülniük. Kritérium továbbá, hogy jelentős mellékhatásokat kell tapasztalniuk az első ciklusban annak ellenére, hogy a lehető leghatékonyabb orvosi kezelésben részesülnek.

A kutatás kritikus szerepet fog játszani annak a pontosabb megértésében, hogy az orvosi kannabisz hogyan képes a rákbetegeknek enyhülést adni. Fantasztikus belegondolni abba, hogy az emberek 30 éve beszélnek erről és eddig nem történt valódi beruházás a lehetőségek feltárásába. Ezért lehet NSW világelső, jelentette ki Pru Goward, Orvosi Kutatások Minisztere a The Sydney Morning Herald szerint.

Forrás:
http://www.ibtimes.com.au/worlds-largest-medicinal-cannabis-clinical-trial-launch-australia-1535946