Tanulmány: A kannabisz használat csökkenti a tüneteket és a vényköteles gyógyszerek használatát szklerózis multiplex betegeknél

Neurology

Szklerózis multiplex és az orvosi kannabisz alkalmazása,retrospektív felülvizsgálat a tünetek eredményeinek értékelésére

Célkitűzés: A vizsgálat célja az orvosi kannabisz szerepének vizsgálata a szklerózis multiplexszel (SM) diagnosztizált betegek tüneteinek javításában. Arra is törekedtünk, hogy adatokat gyűjtsünk a kannabisz használatával kapcsolatos egyéb releváns eredményekről, hogy jobban megértsük a kiegészítő terápia által kínált lehetséges előnyöket.

Háttér: Bár az orvosi kannabisz használata 30 államban és Washintogban engedélyezve van szklerózis multiplex esetén, továbbra is hiányzik a kutatás hatékonysága és a betegek tapasztalatainak klinikai értékelése.

Tervezés/módszerek: Az orvosi kannabisz kezelésében részt vevő 77 beteg diagnosztizált retrospektív áttekintése (F=53, N=24, átlagéletkor=49±12). Az orvosi kannabisz megkezdése után az első négy találkozón minden egyes objektív és szubjektív változót begyűjtöttünk az SM tünetek enyhítésére. A pszichiátriai betegek bruttó változásainak meghatározására a betegek által elvégzett önértékelési skálák keresztmetszeti áttekintését is elvégeztük.

Eredmények: A betegek által támogatott szubjektív javulás kiterjedt volt, a tünetek enyhítése leggyakrabban a fájdalom (71%), a spaszticitás (43%) és az alvás (42%) területén volt tapasztalható. Ezen túlmenően a betegek 34%-a képes volt csökkenteni és abbahagyni az egyéb gyógyszerek szedését, beleértve az opioidokat, a stimulánsokat és a benzodiazepineket (McNemar szimmetria vizsgálata; p <0,001), ami a tünetek javulását jelzi. Az orvosi kannabisz jól tolerálható volt a szklerózis multiplex betegpopulációban. A leggyakoribb mellékhatás az álmosság (6%) volt. 335 napos átlagos időtartam alatt nem figyeltek meg jelentős súlyváltozást. Kis mértékű megszakítás (14%) volt megfigyelhető, leggyakrabban a költségek (36%) és a hatékonyság hiánya miatt (36%).

Következtetések: A szklerózis multiplexben szenvedő betegeknek, akik orvosi kannabisz-kezelést kezdtek el, jó tolerálhatósággal javultak a tüneteik és képesek voltak csökkenteni vagy abbahagyni az opioidokat, a stimulánsokat és a benzodiazepineket. További ellenőrzött vizsgálatok szükségesek az eredmények megerősítéséhez és tisztázásához.

Kutatás:
https://n.neurology.org/content/92/15_Supplement/P5.2-106