Tanulmány: Az inhalált kannabisz csökkenti a tikkelést a Tourette-szindrómás betegekben

Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neuroscience

A belélegzett kannabisz hatékony és jól tolerálható a Tourette-szindrómában szenvedő betegeknél, mutatják a klinikai adatok, amelyek a Neuropszichiátria és klinikai Neurológia Folyóirat (Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neuroscience) online kiadásában jelentek meg.

A Torontói Egyetem kutatócsoportja retrospektív módon értékelte az inhalált kannabisz biztonságosságát és hatékonyságát 19 TS-ben szenvedő betegnél.

A kutatók arról számoltak be, hogy “minden résztvevő klinikailag jelentős tünetcsökkentést tapasztalt”, beleértve a rögeszmés-kényszeres tünetek, az impulzivitás, a szorongás, az ingerlékenység és a dühkitörések csökkentését. 19 beteg közül 18 esetében csökkent a tikkek súlyossága. A kannabiszt “általában jól tolerálták” a vizsgálati alanyok.

Arra a következtetésre jutottak, hogy: “Összességében a résztvevők jelentős javulást tapasztalták a tüneteikben. Ez különösen figyelemre méltó, mivel szinte minden résztvevőnél legalább egy tikellenes gyógyszeres kezelés hatástalan volt. Következésképpen a kannabisz ígéretes kezelési lehetőségnek tűnik a tikkek és a kapcsolódó tünetek esetében.”

A placebokontrollált adatok korábban megállapították, hogy a szájon át adagolt THC javítja a tikkeket és a rögeszmés-kényszeres viselkedést TS betegeknél. Azonban az inhalált kannabisz általában nagyobb általános javulást mutat.

Forrás:
http://blog.norml.org/2017/05/18/study-inhaled-cannabis-controls-tics-in-patients-with-tourettes-syndrome/