Ez a tanulmány megmagyarázza, hogy miért nem tudják a kannabisz használók halálosan túladagolni magukat

Tudódok felfedeztek egy molekulát az agyban, amely csökkentheti a nagy mennyiségű kannabisz hatását.

A kannabisz még soha nem okozott túladagolás általi halált, és az új eredmények megmagyarázhatják, hogy miért is van ez így.

A Science (Tudomány) című folyóiratban megjelent cikk szerint francia kutatók azonosítottak egy természetes hormont, amely visszafordítja a kannabisz-mérgezés folyamatát patkányokban.

Egy interjúban a WebMD-vel, a tanulmány szerzője, Dr. Pier Vincenzo Piazza elmondta, hogy a THC-vel beadagolt patkányokban egy agyi hormon, a pregnenolonon, drámai növekedést mutatott. Úgy tűnt, hogy a hormonok a kannabisz bódító hatását is megakadályozták .

“Amikor az agyat nagy dózisú THC-val stimulálják, pregnenolonon hormon termelődik – méghozzá 3000 százalékos növekedéssel -, hogy gátolja a THC hatását.”

A tanulmányt, amelyet eredetileg a kannabisz-függőség kezelésének fejlesztésére szántak, különböző értelmezésekkel fogadják.

Míg a szerzők azt állítják, az addiktológiai kezelés a pregnenolonon hormonra alapozva hamarosan embereken is tesztelhető lenne, mások úgy vélik, a tanulmány azt magyarázza, hogy az agy hogyan védekezik a kannabisz-túladagolás ellen.

A kannabinoid receptorokhoz kötődve, a THC a pregnenolonon felszabadulását váltja ki, amelynek következtében meggyengül a THC működése a receptorokon – ez egy negatív visszacsatolási hurok, amely megakadályozza a kannabisz használókat, hogy túlságosan elbóduljanak.

Tekintettel a kannabisz-függőség alacsony előfordulási arányára, Mitch Earleywine, az Albany-i (SUNY) Egyetem pszichológia professzora hozzáteszi, hogy a kannabisz-visszaélésre talán nem is szükséges gyógyszer.

“Bár a szerzők arról számolnak be, hogy ez egy új mód a kannabisz-visszaélés kezelésére, ez valójában egy kiváló – ha részleges is – magyarázat arra, hogy miért nem létezik a kannabisz esetében potenciálisan halálos dózis és miért hasonlít a függőségre való hajlam inkább a koffeinfüggőség hajlamára, mint a tiltott a kábítószerekére.”

Tudósok már az 1940-es évek óta tanulmányozzák a pregnenolone-t olyan állapotokra, mint a stressz és az ízületi gyulladás, de a kannabisz kutatók csak az utóbbi időben figyeltek fel a hormonra.

Mialatt a pregnenolonon tablettát kiegészítőként értékesítik, Dr. Piazza és csapata most azon dolgoznak, hogyan lehet a hormont nagyobb adagokban bevinni.

Érdekes, hogy a kannabisz túladagolás mítoszát korábban már a Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) is megcáfolta. Megállapításaik szerint:

“Mivel a kannabinoid receptorok, eltérően az opioid receptoroktól, nem találhatók meg az agytörzs azon részeiben, amik a légzést szabályozzák, halálos kannabisz és kannabinoid túladagolás nem fordul elő.”

Fontos megjegyezni, hogy a túl sok kannabisz, jellemzően THC, bevitele okozhat kellemetlen mellékhatásokat, ám ezek inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, és megfelelő elővigyázatossággal könnyen elkerülhetők.

Forrás:
http://www.leafscience.com/2014/01/08/scientists-explain-marijuana-users-never-overdose/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..