A N, P, K és huminsav kiegészítés hatása az orvosi kannabisz kémiai profiljára

Frontiers in Plant Science

Az ásványi táplálék a növény növekedését és működését befolyásoló egyik fő tényező. Egyre több bizonyíték alátámasztja alá a makro- és mikrotápanyagok bevonását a másodlagos metabolizmusba. A megfelelő táplálkozási intézkedések – beleértve a szerves műtrágyákat, kiegészítőket és biostimulánsokat – használata a gyógynövénytermesztés létfontosságú eleme, beleértve az orvosi kannabiszt is.

A kannabiszkutatás jogi korlátozása miatt nagyon kevés információ áll rendelkezésre a táplálékkiegészítők az orvosi kannabisz élettani és kémiai tulajdonságaira gyakorolt ​​hatásairól, valamint azok potenciális szerepéről a betegek számára hasznos hatóanyagok növényi anyagokban való szabványosításában. Ezért ez a vizsgálat értékeli a táplálékkiegészítők, köztük a huminsavak (HA-k) és a szervetlen N, P és K potenciálját a kannabinoid profil befolyásolására az egész növényben. A növényeket három fokozott táplálkozási kezelésnek vetettük alá a kereskedelmi kontroll kezeléshez képest.

A táplálkozási kezelések HA-val, fokozott P trágyázással vagy továbbfejlesztett NPK-val egészültek ki. Az eredmények a kannabinoidok anyagcseréjének érzékenységét mutatják az ásványi táplálkozásra. A táplálékkiegészítők másképp érintették a növények kannabinoid tartalmát. Ezek a hatások hely- és szervspecifikusak voltak, és a kannabinoidok között eltérőek voltak.

Míg a fokoztt P kezelés nem befolyásolta a THC, a CBD, a CBN és a CBG koncentrációkat a növények tetején lévő virágokban, a virágzat leveleiben 16%-os THC-koncentráció csökkenést figyeltek meg. A továbbfejlesztett NPK- és HA-kezelések szervspecifikus és térbeli specifikus válaszokat eredményeztek a növényben.

Az NPK kiegészítés 71%-kal növelte a CBG-szintet a virágokban, 38 illetve 36%-kal csökkentette a CBN szintjét a virágokban és a virágzat-levelekben. Kimutattuk, hogy a HA csökkenti az összes vizsgált kannabinoid természetes térbeli variabilitását. A növekvő egyenletesség azonban a növények tetején lévő magasabb kannabinoidszintek rovására következett be, a THC és a CBD 37, illetve 39%-kal csökkent.

Az ásványi összetétel változásait a növények bizonyos területein figyelték meg. Az eredmények azt mutatják, hogy a táplálékkiegészítők szervesen és térben is befolyásolják a kannabisz kannabinoid tartalmát.

A legfontosabb, hogy az eredmények megerősítik a környezeti tényezők potenciálját az egyes kannabinoidok koncentrációjának szabályozásában orvosi kannabisz esetén. A tápanyag-kiegészítés azonosított hatásait tovább lehet fejleszteni a kannabisz kémiai kontrollálására és szabványosítására.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31263470