Cannabicum – Magyar Orvosi Kannabisz Konferencia beszámoló

Hogyan látta Gregor Zorn – Cannabicum 2018 – A Magyar Orvosi Kannabisz Konferencia

Gregor Zorn, szlovéniai Biológus és kannabinoid specialista. Az Európai Kannabinoid Terápia Egyesület (ECTA) társalapítója, ami egy nonprofit szervezet, és a kannabinoidok terápiás előnyeinek folyamatos kutatásával foglalkozik, valamint széles körű oktatási programokat és kannabinoid terápiás alkalmazásokat kínál.

Az egyik első európai orvosi kannabisz posztgraduális képzési tanfolyam egyik tanára, a Padovai Egyetemen Olaszországban. Az Orvosi Kannabisz Mesterkurzus egyik előadója, ami egy 5 napos intenzív tanfolyam, a világ leghíresebb kannabisz szakértőinek vezetésével.

Tagja a Nemzetközi Kannabinoid Gyógyszerészet Szövetségének (IACM), a Nemzetközi Kannabinoid Kutató Társaságnak (ICRS) és együttműködik a Nature Going Smart online tudományos folyóirattal. A Zbudimo.se egy szlovén nonprofit szervezet alapító tagja, szerzője és tudományos tanácsadója, ami a kannabisz potenciális terápiás célú felhasználásával foglalkozik.

Budapesti történelmi városa szeptember elején fontos konferenciát szervezett. A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) szervezésében megtartott kétnapos Cannabicum fontos információkkal szolgált az orvosi kannabisz minden aspektusáról. A konferencia két napra oszlott; az első napot az orvosoknak szánták, míg a második nap inkább a betegeknek szólt.

Első nap

Az első nap programja az orvosi kannabisz bemutatásáról szólt az orvosok, politikusok és más szakemberek számára, akik szeretnének megismerkedni ezzel a feltörekvő területtel. Az egész országból érkeztek látogatók, jelezve az orvosi kannabiszra vonatkozó minőségi tudományos információk iránti igényt.

Szelestei Miklós, a MOKE elnöke indította a konferenciát egy rövid beszéddel, amelyet Sarosi Péter bemutatója követett az orvosi kannabisz történeti áttekintésétről Magyarországon. Dr. Pavel Pachta néhány fontos információt adott át nekünk az orvosi kannabisz jogi helyzetéről a világon. A közelmúltban a kábítószerfüggőséggel foglalkozó szakértői bizottság (ECDD) külön ülést szentelt a kannabisz és kapcsolódó hatóanyagok előzetes felülvizsgálatára, valamint a lehetséges potenciális változásokra, amelyek az egész világra hatással lehetnek. Én az endocannabinoid rendszerről és annak az egészségre gyakorolt fontosa hatásairól tartottam előadást, amely remek felvezető volt Dr. Bilkei-Gorzó András előadásához, aki a kannabisz-használat terápiás lehetőségeiről beszélt az Alzheimer-kórban és más demenciában.

Az ebédszünet után Szelestei Miklós beszélt az orvosi kannabisz magyarországi beszerzésének jelenlegi akadályairól, és hogy miért kell ezen változtatni. Dr. Gil Lewitus, a Technion izraeli kutatója érdekes információkat mondott el a különböző kannabisz-összetevők különböző kombinációinak fontosságáról az idegrendszeri rendellenességek és az autizmus kezelésében.

A nap utolsó részében orvosi kannabisz műhelyt tartottam orvosok számára, ahol bemutattam néhány fontos témát a kannabisz hatóanyagairól, a beviteli módszerekről, az adagolásról, a toleranciáról, a gyógyszerkölcsönhatásokról, a szintetikus kannabinoidokról, a toxicitásról és a mellékhatásokról.

Második nap

A második napot arra szánták a szervezők, hogy segítsenek a betegeknek megérteni az orvosi kannabiszterápia alapjait, illetve lehetőséget biztosítottak számukra, hogy konkrét kérdéseket tegyenek fel a témában. Dr. Bonni Goldstein egy nagyon érdekes prezentációt mutatott be az epilepsziában, az autizmusban és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) szenvedő gyermekek kezelésével kapcsolatos tapasztalatairól. Ezután én beszéltem a kannabisz alkotórészeiről és azok lehetséges terápiás felhasználásáról, amelyet a Dr. Eva Miltz követett, aki a kannabinoidokkal kapcsolatos pszichiátriai tapasztalatairól beszélt. Következőként Kardos Tamás mutatta be az orvosi kannabisz-programok jelenlegi helyzetét Európában.

A második nap utolsó része az orvosi kannabisz-program magyarországi fejlesztésének lehetőségeire összpontosított. Ennek során Horváth József és dr. Papp Szidónia beszélt a kannabinoidos kezelések során szerzett tapasztalataikról, valamint a betegek osztották meg a CBD készítményekkel kapcsolatos személyes tapasztalataikat. Ez különösen fontos volt, hiszen a közönség kérdéseket tehetett fel, és megoszthatta aggodalmait, félelmeit és tapasztalatait az orvosi kannabisz jelenlegi hazai helyzetével kapcsolatban.

Konklúzió

A Cannabicum orvosi kannabisz-konferencia sikeres volt, teljesítette fő célkitűzéseit az oktatás és az orvosi szakemberek, betegek és más résztvevők tájékoztatása terén, az orvosi kannabiszról, és annak számos sok felhasználási módjáról.

A konferenciát nagyon profi módon szervezték meg és vezényelték le, köszönhetően az elhivatott emberek egy kis csoportjának – Miki, Rita, Richárd, Borbála, Hanna, Timea, Péter és Ábrahám – a MOKE tagjainak. Nagyszerű munka srácok!

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a konferencia szervezésében és technikai lebonyolításában szerepet játszottak, és külön köszönet jár a két tolmács hölgynek, akik számára félelmetesen nagy feladat lehetett az összes technológiai anyag lefordítása, főleg ahogy mi, a kannabisz-geekek szoktunk beszélni a témáról.

Ez csak a magyar sztori első része volt, és bízom benne, hogy a Cannabicum az európai orvosi kannabiszkonferencia-körforgás egyik legfontosabb eleme lesz.

Forrás:
http://gregorzorn.com/about/