Brownie Mary

Mary Jane Rathbun, aki Brownie Mary néven vált ismerté, kiváló minőségű kannabisszal dúsított brownie-kat sütött és adott ingyen a beteg embereknek, hogy enyhítse a fájdalmukat és a hányingerüket.
Ms. Rathbun helyi, állami és nemzeti szinten is kampányolt, hogy legalizálja a kannabisz gyógyászati célú használatát. A süteményeket egy időseknek létesített lakótelepen lévő ház kis konyhájában sütötte San Francisco-ban.
Egy 1981-es rajtaütés során a rendőrség több mint 54 tucat süteményt foglalt le, valamint több mint 8 kg kannabiszt, amit termelők adományoztak neki.

Ms. Rathbunt háromszor tartóztatták le, több száz óranyi közhasznú munka végzésére kötelezték, amit AIDS-es betegek között töltött le. Működésének bázisa az AIDS járvány korai éveiben a San Francisco-i Közkórház volt. Önkéntesként dolgozva mintegy 10 évet, számtalan órát szentelt arra, hogy gondját viselje “gyermekei”-nek, ahogy ő nevezte a betegeket.
A kampányai és a letartóztatásai segítettek felépíteni a támogatást az 1996-os kaliforniai állami kezdeményezéshez, ami a kannabisz használatát feltételesen legálissá tette. Az intézkedés lehetővé tette orvosi hozzájárulással az AIDS-es, rákos és egyéb súlyos betegek számára a legális használatot, amelyek tünetei kannabisszal enyhíthetők.

Mary Jane-t nem érdekelték a törvények, ha mások segítéséről volt szó. Látta, hogy mire képes egy ártalamatlan növény a betegek szenvedéseinek enyhítésében és semmi nem állíthatta meg.
Kannabisz sütemény kíszítéséhez rengeteg recept található az interneten, ha valakinek kedve vagy szüksége lenne rá.

Forrás:
http://www.nytimes.com/1999/04/14/us/mary-jane-rathbun-77-baker-known-for-marijuana-brownies.html