Az EU Bírósága zöld utat ad a beltéri kendertermesztésnek

Egy friss ítélet egyértelművé teszi, hogy a hidroponikus kendertermesztés törvényes, kivéve, ha empirikus bizonyítékok közegészségügyi kockázatokról tanúskodnak.

Az EU Bírósága szerint a tagállamok nem tilthatják meg a kender termesztését beltéri hidroponikus rendszerekben. Az egyetlen korlát a közegészségügy tiszteletben tartása, vagyis a THC 0,2 százalékot meg nem haladó törvényi határértékének betartása.

Az EU Bírósága egyértelmű álláspontot foglalt el a beltéri termesztéssel kapcsolatban. Az ítélet a gyulafehérvári román fellebbviteli bíróság előzetes beterjesztéséből származik, amely a Biohemp Concept gazdasághoz érkezett kendertermesztési engedély megtagadása tárgyában történt. A Biohemp nem kapott engedélyt arra, hogy földje egy részén „agrozootechnikai célú” épületet műveljen.

A román bíróság úgy ítélte meg, hogy „az ipari és élelmiszeripari felhasználásra szánt, kábító és pszichotróp anyagokat tartalmazó növények orvosi, tudományos vagy műszaki területen történő termesztését” szigorú értelemben vett mezőgazdasági területekre kell korlátozni.

A Fellebbviteli Bíróság az EU Bírósága elé terjesztette az ügyet annak tisztázására, hogy az európai szabályozás összeegyeztethető-e a termesztés engedélyezésével még beltéri hidroponikus rendszerek esetében is, vagy vannak-e további korlátozások.

A Bíróság egyértelműen kimondta, hogy mindaddig, amíg nem lépi túl a közegészség védelmére meghatározott határt, lehetséges a beltéri (engedélyezett) termesztés, tekintettel arra, hogy a kender a közös agrárpolitika (KAP) termékei közé tartozik. A kender valóban azon termékek közé tartozik, amelyek az európai rendelet szerint alkotják a KPSZ-t, egy közös piacszervezetet, amelyre vonatkozóan közös kritériumokat állapítanak meg annak érdekében, hogy kendert és kendermagot importálni lehessen az Unióba (ültetésen kívüli célokra) a THC-tartalommal kapcsolatban. Lényegében a kender és a származékai (a textil kivételével) kereskedelmi szinten pontosan szabályozottak, és a hidroponikus technika a közös agrárpolitika (KAP) számára is előnyös.

Kannabisz termesztés: Legfőbb ideje a napelemek használatának

A Számvevőszék megállapításai szerint a hidroponikus termesztés növeli a mezőgazdasági termelékenységet, fejleszti a technikai fejlődést és biztosítja az inputok jobb felhasználását. Emellett biztosítja az ellátás biztonságát, mivel nincs kitéve közvetlen időjárási hatásoknak, és a fogyasztó számára kedvező árakat. Ha ezzel az innovatív technikával a kendertermesztők nem részesülhetnek a közös agrárpolitika (KAP) előnyeiből, az jelentős gazdasági károkat okozna (figyelembe véve, hogy a támogatás elnyerésének kritériumai szigorúak és európai szinten jól meghatározottak az illegális termesztés elkerülése érdekében).

Az egyetlen lehetséges és az ítéletben szereplő korlátozás a közegészségügyi kockázatok empirikus bizonyítéka, amely felülírja a közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos európai célkitűzéseket. Fel kell mérni, hogy „a tudományos elemzések […] azt mutatják-e, hogy fennáll-e a bizonytalanság a THC-tartalom határértékének (a megengedetthez képest, a szerk.) túllépésének megnövekedett kockázata tekintetében” e termesztési mód tekintetében. Ellenkező esetben az európai jogalkotó nem ír elő olyan tilalmakat, amelyek egyensúlyban tartják a közös agrárpolitika (KAP) céljait és termékeit a polgárok közegészségügyének védelmével.

„Ez az ítélet megerősíti annak szükségességét, hogy a nemzeti politikákat tudományos adatokra és az európai előírásoknak való megfelelésre kell alapozni” – mondja Mattia Cusani, a National Association of Hemp Sativa olasz szervezet elnöke. „Felszólítjuk az olasz kormányt, hogy vizsgálja felül a 18. cikkben javasolt intézkedéseket annak elkerülése érdekében, hogy károsítsák a nemzetgazdaság stratégiai ágazatát.”

Olaszországban, miután a Meloni-kormány biztonsági törvényjavaslata leállította a „kannabisz light” piacát, sok hang felcsendült egy mezőgazdasági ellátási lánc védelme érdekében, amely mintegy 15 ezer embert foglalkoztat, és éves forgalma 500 millió euró. A kormány a maga részéről megvédte a „kannabisz”-módosítást, azt állítva, hogy a korlátozás a „rekreációs célból vásárolt virágzatok és származékaik” illegális kereskedelmének megakadályozását szolgálja.

A virágzatok értékesítésének olasz tilalma most ellentétben áll a progresszívebb EU-val, és az ellátási lánc egyesületei felszólítják az olasz kormányt, hogy vizsgálja felül a 18. cikkelyt, előnyben részesítve a tudományos bizonyítékokon és az ágazat fenntartható fejlődésén alapuló szabályozást.

Ezentúl nem lehet önkényesen korlátozni a kender kereskedelmét és termesztését, csak akkor, ha közegészségügyi kockázatok állnak fenn.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kender: Mítosztól a monokultúráig

Forrás:
https://www.eunews.it/en/2024/10/07/eu-court-of-justice-gives-green-light-to-indoor-hemp-cultivation-italy-lags-behind/