A kannabiszt használó emberek kisebb valószínűséggel kapnak súlyos Covid fertőzést

Cannabis and Cannabinoid Research

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a kannabiszhasználóknál alacsonyabb a súlyos COVID-19 fertőzések aránya, és kevesebb olyan súlyos következmény tapasztalható, mint például a halál vagy a hosszadalmas kórházi tartózkodás, amikor elkapják a vírust.

„A kannabiszt használók eredményei és halálozási aránya jobb volt a nem használókhoz képest” – áll a New York-i Northwell Health kutatói által készített jelentésben. „A kannabiszhasználat jótékony hatása immunmoduláló hatásának tulajdonítható” – teszi hozzá.

A Cannabis and Cannabinoid Research folyóiratban megjelent tanulmány a kórházi felvételeket nyomon követő National Inpatient Sample Database adatait vizsgálta. A COVID-diagnózis miatt felvett betegeket kannabiszt használó és nem használó csoportokra osztották, és összehasonlították őket annak érdekében, hogy figyelembe vegyék az életkori, faji, nemi és egyéb társbetegségek közötti különbségeket.

„A kezdeti elemzés szerint a kannabiszhasználóknál lényegesen alacsonyabb volt a súlyos COVID-19 fertőzés, az intubáció, az ARDS [akut légzési distressz szindróma], az akut légzési elégtelenség, a súlyos, többszervi elégtelenséggel járó szepszis, a mortalitás és a rövidebb kórházi tartózkodás aránya” – olvasható a közleményben „Az 1:1 arányú egyeztetés után a kannabiszhasználat a súlyos COVID-19 fertőzések, az intubáció, az ARDS, az akut légzési elégtelenség, a súlyos szepszis többszervi elégtelenséggel, a mortalitás és a kórházi tartózkodási idő rövidebb arányával járt együtt.”

„A kannabiszhasználóknál lényegesen alacsonyabb volt a súlyos COVID-19 fertőzések aránya.”

A kannabisz hatékony kezelés lehet hosszú covid esetén

A jelenlegi tanulmány eredményeit tavaly év végén, más formában tekintették meg az American College of Chest Physicians (CHEST) éves konferenciáján Honoluluban.

Egy másik kanadai kutatók tanulmánya szerint „a kannabinoidokról kimutatták, hogy megakadályozzák a vírusok bejutását, mérséklik az oxidatív stresszt és enyhítik a kapcsolódó citokinvihart” a korai COVID-19 fertőzések kapcsán, és segíthetnek a hosszan tartó COVID-tünetek kezelésében.

„A SARS-CoV-2 fertőzést követően a kannabinoidok ígéretesnek bizonyultak a COVID-19 utáni akut, hosszú távú tünetek kezelésében, beleértve a depressziót, a szorongást, a poszttraumás stressz sérülést, az álmatlanságot, a fájdalmat és a csökkent étvágyat” – áll a közleményben.

Ez a kutatás a meglévő tanulmányok hosszú listáját vette figyelembe, azzal a céllal, hogy betöltse a tudásbeli hiányosságot azzal kapcsolatban, hogy az endokannabinoid rendszer modulációja hogyan befolyásolhatja a betegeket a fertőzés korai és utáni szakaszában. A korábbi tanulmányok a kannabiszra, mint kezelési lehetőségre összpontosítottak a COVID-19 fertőzés akut fázisában.

„A kannabisz és a kannabinoid alapú gyógyszerek ígéretesnek bizonyultak a vírus bejutásának megakadályozásában, gyulladáscsökkentő szerként működnek, és javítják a posztakut SARS-CoV-2 fertőzésekkel kapcsolatos számos tünetet” – összegezték a szerzők.

A kannabiszhasználat nem jár együtt a COVID-19 betegség súlyosbodásával

Az Oregon State University kutatóinak 2022-es laboratóriumi tanulmánya eközben megállapította, hogy bizonyos kannabinoidok potenciálisan megakadályozhatják a COVID-19 bejutását az emberi sejtekbe. De ahogy az UCLA orvosai megjegyezték, ez a tanulmány a CBGA-ra és a CBDA-ra összpontosított laboratóriumi körülmények között, és nem értékelte maguk a betegek kannabisz-szívását.

Egy másik tudományos áttekintés kiemelte a CBD-ben rejlő lehetőségeket a COVID-19 tüneteinek, valamint olyan állapotok kezelésére és kezelésére, mint az epilepszia, fájdalom, rák, skizofrénia és cukorbetegség.

A COVID-19 világjárvány első hónapjaiban néhány kannabisz-aktivista kevés bizonyítékkal állította, hogy a kannabisz vagy a CBD képes megelőzni, kezelni vagy akár meg is gyógyítani a koronavírus-fertőzést – ez az állítás, amelyre sok más aktivista és tudós figyelmeztetett, korai és veszélyes.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A vírusellenes hatás vírusként terjed

Kutatás:
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/can.2024.0048