A Zelda Therapeutics sikeres eredményeket mutat orvosi kannabisszal autizmus kezelésére

A Zelda Therapeutics az orvosi esetek kezelésére számos kannabinoid alapú készítmény kifejlesztésével foglalkozik.

A Zelda Therapeutics Ltd (ASX: ZLD) egy autizmust megfigyelő tanulmányt támogatott Chilében, amely sikeres eredményeket mutatott az autizmus alapvető tüneteinek kezelésére olyan orvosi kannabisz-kivonatokkal, amelyeket a Zelda klinikai vizsgálatokra tervez továbbvinni.

Az eredmények azt mutatták, hogy 21 beteg (9 év 10 hónap átlagéletkorú) esetében a kannabisz-kivonatok jelentősen hatékonyabbak voltak, mint a hagyományos gyógyszerek – ideértve az atípusos antipszichotikumokat is, és ezeket a kivonatokat a betegek jól tolerálták.

Harry Karelis, a Zelda ügyvezető elnöke megjegyezte:

“A megfigyelő tanulmány eredményei nagyon izgalmasak és támogatják a már meglévő anekdotikus bizonyítékokat, amelyek azt mutatják, hogy az orvosi kannabisz pozitív hatással van az autizmus tüneteinek kezelésére.”

“A Zelda a mostani kísérletből származó adatokat használja fel kiindulási pontnak a klinikai vizsgálatok megtervezéséhez, ami azért fontos, hogy komoly értékkel bíró tudományos adatokat gyűjtsenek, hogy validálni tudják az orvosi kannabisz klinikai előnyeit.”

“Reméljük, hogy a közeljövőben a Zelda Therapeutics alternatív kezelést nyújthat a rászorulók számára, akik globális jelentőséggel bírnak.”

A kannabisz kezelési lehetőséget nyújt autizmusra?

A tanulmány részletei

A vizsgálatban részt vevő betegeket legalább 12 héten keresztül kezelték és elektroenkefalogram (EEG), neuropszichológiai analízis, valamint metabolizmus és genetikai vizsgálatok alapján vizsgálták.

A vizsgálatba bevont betegek nem reagáltak jól a hagyományos kezelésekre.

A kannabisz kivonatokkal kezelt betegek 71,4%-a jelentős javulást mutatott legalább egy alapvető tünetet illetően, mint a társadalmi, beszéd vagy ismétlődő viselkedés, továbbá 66,7%-uk jelentős általános javulást mutatott.

A kísérletet a nagyra értékelt neurológus, Dr. Gisela Kuester, az autizmus diagnózisára és kezelésére szakosodott vezető klinikus vezette.

Dr. Kuester a Fundación Daya klinikai kutatási igazgatója is.

Stratégiai szövetség

A Zelda már korábban körvonalazta stratégiai szövetségét a Fundación Dayával, egy chilei nonprofit páciensközpontú csoporttal, hogy hasznosítsa a saját betegeinek adatait az autista betegek kannabinoid alapú terápiával történő kezeléséről.

A megfigyelési kísérlet eredményei segítenek a Zeldának az autizmus klinikai vizsgálatának kifejlesztésében.

A napokban véglegesítik az etikai jóváhagyásra vonatkozó beadványt, és várhatóan az elkövetkező hetekben kerül benyújtásra.

A Zelda úgy gondolja, hogy a klinikai kísérlet a szabályozási engedélyek megszerzésétől számított három hónapon belül megkezdődhet, és hat-kilenc hónapos időszakon keresztül menne végbe.

Forrás:
http://www.proactiveinvestors.com.au/companies/news/184098/zelda-therapeutics-demonstrates-successful-results-treating-autism-with-medicinal-cannabis-184098.html