Pszichózis: Kannabisz kivonat normalizálja az agy működését

JAMA Psychiatry

A JAMA Psychiatry folyóiratban megjelent új kutatás azt mutatja, hogy a kannabisz kivonatban található kannabidiol javítja az agyi funkciókat, a pszichózisban élő emberekben.

Az új tanulmányt az angliai King’s College London (KCL) tudósai végezték.

A kutatást a KCL Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetéből Dr. Sagnik Bhattacharyya vezette.

Bhattacharyya elmagyarázta a tanulmány motivációját: “A pszichózis jelenlegi kezelésének alapja az olyan gyógyszerek, amelyeket először az 1950-es években fedeztek fel, és sajnos nem mindenkinél működnek.”

A kannabidiol bizonyított antipszichotikus hatásokkal rendelkezik. Például egy 6 hetes klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az antipszichotikus gyógyszerekkel kombinálva csökkenti a pszichotikus tüneteket. Hasonlóképpen, egy 4 hetes vizsgálat azt is megállapította, hogy a vegyület ugyanolyan hatásos, mint a hagyományos antipszichotikumok.

Ugyanakkor a hatásért felelős neurológiai mechanizmusok eddig ismeretlenek voltak. Az új kutatás feltárja és elérhető közelségbe hozza a pszichózis kannabidiol alapú kezelésének lehetőséget.

A közelmúltbeli becslések szerint az Egyesült Államok lakosságának 3,5 százaléka tapasztalta már a  pszichózis olyan tüneteit, mint például vizuális vagy hallás hallucinációk.

A kannabidiol hatásainak vizsgálata az agyra

Bhattacharyya és munkatársai a kannabidiol hatását vizsgálták 33 “klinikailag magas kockázatú” pszichózisban résztvevő betegnél, akiket még nem diagnosztizáltak pszichózissal, de tapasztaltak pszichotikus epizódokat.

Ezek közül 16 résztvevő egyszeri 600 mg kannabidiolt kapott szájon át, míg 17 résztvevő placebót kapott.

A kutatók ezekben a csoportokban hasonlították össze az eredményeket a 19 pszichózist nem tapasztalt kontrollcsoporttal.

Funkcionális MRI-vel a kutatók a résztvevők agyát szkennelték, amikor egy memória tesztet csináltak. Ismert, hogy a memória feladatok három, a pszichózisban tipikusan hiperaktív agyterületet aktiválnak: a striátum, a mediális temporális kéreg és a középagy.

Kannabidiol (CBD) a skizofrénia adjuváns terápiájaként: Multicentrikus randomizált kontrollált kísérlet

A kannabidiol normalizálja az agyi aktivitást

A pszichózis csoportban a kannabidiolt szedő emberek agyi aktivitása kevésbé volt intenzív, mint a placebót kapóké. A vegyület közel normális szintre csökkentette az aktivitást ezekben az agyi területeken.

Pontosabban, a három agyi régió mindegyikében “a kannabidiol […] beadás utáni aktivitás szintje az egészséges, gyógyszert nem kapó kontroll egyéneké, és a klinikailag nagy kockázatú, placebót kapó betegeké között volt.”

“Ezek az eredmények” a szerzők következtetései szerint “arra utalnak, hogy a kannabidiol normalizálhatja a diszfunkciót azokban az agyrégiókban, amelyek kritikusan érintettek a pszichózisban és ez alátámaszthatja terápiás hatásait.”

A szerzők tudása szerint ez az első tanulmány, amely megmutatja a kannabidiol agyra gyakorolt ​​hatását és a neurológiai mechanizmusokat, amelyek segítségével a pszichotikus tünetek enyhíthetők.

A kannabidiol lehet az „ideális kezelés”

Bhattacharyya megjegyzéseket fűz ezekhez a megállapításokhoz: “Eredményeink elkezdték feltárni egy új gyógyszer agyi mechanizmusait, ami teljesen más módon működik, mint a hagyományos antipszichotikumok.”

A közeljövőben ő és csapata azt tervezi, hogy egy nagy multicentrikus klinikai vizsgálatot indít kannabidiol terápiával veszélyeztetett fiatalok pszichózisának kezelésére.

“Sürgősen szükség van a pszichózis kockázatának kitett fiatalok biztonságos kezelésére” – magyarázza Bhattacharyya.

“A kannabidiol egyik fő előnye, hogy biztonságos és nagyon jól tolerálható, így bizonyos szempontból ideális kezelés. Ha sikeres, ez a vizsgálat végleges bizonyítékot nyújt a kannabidiol antipszichotikus kezelésének szerepére és előkészíti az utat a klinikán való használatra.”

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322926.php