A kannabisz mint epilepszia-gyógyszer

Dr. Kazai Anita cikke

A kannabidiol, a kannabiszban legnagyobb mennyiségben előforduló nem-pszichotróp összetevő hatékonyan csökkenti a rohamokat az epilepszia egy súlyos, terápiarezisztens formájában, írja a New England Journal of Medicine tanulmánya. Az Epilepsy & Behavior című szaklap különszámban elemzi a gyógyászati kannabisz használatát.

NEJM-ben megjelent tanulmány a témában folytatott első nagyméretű, placebo-kontrollált, dupla-vak, randomizált klinikai vizsgálatról számol be, nyilatkozta a vizsgálatot vezető Orrin Devinskyneurológus, idegsebész és pszichiáter professzor, a NYU Langone Medical Center epilepszia-központjának igazgatója. Az USA és Európa 23 vizsgálati helyén végzett kutatásban magyar orvosok is közreműködtek.

A 14 hetes vizsgálatban 120 Dravet szindrómás, 2 és 18 éves kor közötti gyermek és serdülő vett részt (a Dravet szindróma genetikai alapú, súlyos, terápiarezisztens epilepszia-forma). A rohamok gyakoriságát a vizsgálat előtt egy hónappal kezdték rögzíteni.

A rohamfrekvencia a 20 mg/testsúlykg kannabidiolt fogyasztókban a kezdeti átlagosan 12,4 roham/hónap frekvenciáról 5,9 roham/hónap értékre csökkent, 3 beteg (a kezeltek 5%-a) rohamai teljesen megszűntek. A placebócsoportban a rohamfrekvencia 14,9-ről 14,1-re csökkent.

Mint a kutatók a Trial of Cannabidiol for Drug-Resistant Seizures in the Dravet Syndrome című tanulmányukban írják, a mellékhatások általában enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, a CBD-csoportban 93,4%-ban, a placebócsoportban 74,6%-ban jelentkeztek. A leggyakoribb mellékhatás hányás, fáradtság és láz volt.

Az Epilepsy & Behavior című szaklap speciális számában (Cannabinoids and Epilepsy) 15 tanulmány elemzi a kannabinoidok, a kannabiszban található kb. 100 féle hatóanyag epilepszia kezelésében való használhatóságát. A lapszám egyik vendégszerkesztője a fenti vizsgálatot vezető Orrin Devinsky, másik vendégszerkesztője Jerzy Szaflarski, a University of Alabama at Birmingham epilepsziacentrumának igazgatója. A szerkesztők nyilatkozatukban kifejtik: neurológusok számára szeretnének áttekintést adni a kannabisz epilepsziakezelésben betöltött szerepéről, ennek során szóba kerülnek történeti és botanikai témák, az endokannabinoid rendszer általános működése, a kannabinoidok farmakológiája, az eddigi klinikai és agyi képalkotó vizsgálatok eredményei, a szociális média hatása a gyógyászati kannabisszal kapcsolatos elvárásokra, valamint a jelenlegi jogi környezet.

Forrás:
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_marihuana_mint_epilepszia_gyogyszer