A kannabisz orvosi és rekreációs legalizálása a benzodiazepinek csökkent használatához kapcsolódik

JAMA Network Open

A JAMA Network Open folyóiratban megjelent tanulmány adatai szerint a kannabiszt orvosi vagy rekreációs legalizása az amerikai államokban a benzodiazepin receptek számának csökkenésével jár.

A Georgia Institute of Technology és a University of Georgia kutatói a legalizációs törvények és a mentális betegségek kezelésére használt pszichotróp gyógyszerek kiadása közötti kapcsolatot értékelték.

„Mind az orvosi, mind a rekreációs célú kannabisz legalizálása következetesen összefüggésbe hozható a benzodiazepin-kiadás csökkentésével” – állapították meg a kutatók. Konkrétan, az orvosi kannabiszra vonatkozó törvények bevezetése 10 000 betegre vetítve 12,4 százalékkal, míg a felnőttkori használat legalizálása 15,2 százalékos csökkenést eredményezett.

Az orvosi kannabisz csökkenti a fájdalmat, valamint a függőséget az opioidoktól és a pszichiátriai gyógyszerektől

Más tanulmányok, amelyek a betegek vényköteles gyógyszerhasználatát értékelték az orvosi kannabisz kezelés megkezdése után, hasonlóképpen a benzodiazepinek használatának csökkenését mutatták ki.

A Cannabis and Cannabinoid Research folyóiratban megjelent tanulmány adatai szerint azok a krónikus fájdalommal diagnosztizált betegek, akik orvosi engedéllyel használnak kannabisz termékeket, jelentősen csökkentik az opioidok és a benzodiazepinek fogyasztását.

A georgiai kutatók erre a következtetésre jutottak: „Azt találtuk, hogy a kannabisz törvények és a kannabisz boltok a benzodiazepinek kiadásának jelentős csökkenésével jártak egy kereskedelmileg biztosított populációban. … Ezek az eredmények fontos hatással vannak az egészségügyi eredményekre. … A benzodiazepinek használata káros mellékhatásokhoz vezethet, beleértve a légzésdepressziót, amely végzetes is lehet. Így tehát, ha a betegek ténylegesen csökkentik a benzodiazepin-használatukat, hogy a szorongásos tüneteiket kannabisszal kezeljék, ez összességében biztonságosabb kezelési lehetőséget jelenthet.”

„Összességében eredményeink arra utalnak, hogy további kutatásokra van szükség annak felmérésére, hogy a mentális egészségi zavarokhoz kapcsolódó gyógyszerek kiadásában bekövetkezett változások összefüggésben állnak-e az egészségügyi ellátás eredményeinek különbségeivel.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A krónikus fájdalommal küzdő betegek jelentősen csökkentik az opioidok és a benzodiazepinek fogyasztását a kannabiszterápia megkezdése után

Kutatás:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2823248