Egy tanulmány szerint az orvosi kannabisz javítja a disztónia tüneteit és enyhíti a fájdalmat

Frontiers in Neurology

Az orvosi kannabisz fogyasztása disztóniában szenvedő felnőtteknél javítja a tüneteket és enyhíti a kapcsolódó fájdalmat – derül ki a tanulmány eredményeiből, amelyet a Parkinson-kór és Mozgászavarok Társasága (MDS) 2021. szeptember 21-22-én tartott virtuális kongresszusán mutattak be.

Korábbi kutatások azt találták, hogy az orvosi kannabisz segíthet az akaratlan izomösszehúzódások kezelésében és csökkentheti a kapcsolódó fájdalmat disztóniában szenvedő betegeknél azáltal, hogy aktiválja a kannabinoid receptorokat a bazális ganglionokban, amelyek felszabadítják a γ-amino-vajsavat (GABA). Ez potenciálisan csökkentheti a betegség súlyosságát és javíthatja a disztóniás betegek életminőségét. Az izraeli Egészségügyi Minisztérium (MOH) 2013-tól elfogadta az orvosi kannabisz használatát tüneti kezelésre mozgásszervi és kapcsolódó fájdalmakban szenvedő betegeknél.

A jelenlegi tanulmány célja az volt, hogy felmérje az orvosi kannabisz hatását a disztóniás izomtevékenységre és a kapcsolódó fájdalmakra a MOH által jóváhagyott orvosi kannabisz-engedéllyel rendelkező betegeknél.

Az MOH jóváhagyott orvosi kannabisz-engedélyével rendelkező disztóniás (n=23) betegekkel telefonon vették fel a kapcsolatot az izraeli Tel Aviv Egyetem kutatói. Az 5 pontos Likert-skála segítségével értékelték a résztvevők demográfiai adatait, az orvosi kannabisz használatát és a kezelés hatásait.

Az elemzésbe összesen 11 nőt és 12 férfit vontak be, átlagéletkoruk 52,7 év. A disztónia etiológiái általánosak voltak (n=9), fokálisak (n=6), szegmentálisak (n=5), hemidisztóniások (n=2) vagy multifokálisak (n=1), amelyeket Parkinson-kór (n=6), vagy monogén változatok (n=4) okoztak, vagy okai ismeretlenek (n=13) voltak.

A résztvevők jelezték, hogy átlagosan 2,5±1,0 éve használtak orvosi kannabiszt. Az orvosi kannabiszt havi 22,6±20,1 gramm átlagos dózisban és napi 3,3±4,3 alkalommal fogyasztották. Az orvosi kannabisz 10,6%±6,6% THC-t és 8,0%±5,7% CBD-t tartalmazott. A résztvevők azt is jelezték, hogy kannabiszolaj kivonatot (47,8%), szárított virágzatot (43,5%) vagy mindkettőt (8,7%) használtak.

Az orvosi kannabisz szubjektív, önjelentett hatékonysága disztónia esetén 3,3/5, a fájdalom esetén 3,7/5 és az életminőség esetén 3,6/5 volt. A résztvevők többsége (70%) az alvás javulásáról is beszámolt.

Azok a résztvevők, akik több javulást tapasztaltak disztóniájukban, magasabb THC-dózist használtak, mint azok, akik kevés javulást mutattak, pozitív korrelációval a THC-dózis és a disztónia tüneteinek javulása között.

Azok a résztvevők, akik orvosi kannabiszt szívtak nagyobb valószínűséggel számoltak be a disztónia tüneteinek javulásáról, mint azok, akik olajat fogyasztottak.

A mellékhatások közé tartozott a szájszárazság (65%), a hangulat romlása (n=3), szorongás (n=2), hallucinációkkal járó szorongás (n=1) és öngyilkossági gondolatok (n=1). Három résztvevő abbahagyta az orvosi kannabisz használatát hatástalanság vagy mellékhatások miatt.

A vizsgálat korlátai közé tartozott a populáció kis mérete és a különböző disztónia tünetekkel rendelkező betegek bevonása, ellenőrizetlen adagolási és beadási módszerek alkalmazásával. Ezért ezeket az eredményeket egy nagyobb, ellenőrzött vizsgálatban kell validálni.

„Úgy tűnik, hogy [az orvosi kannabisz] javítja a disztónia és a kapcsolódó fájdalom tüneteit. A THC magasabb napi dózisa és az elszívása lényegesen hatékonyabb, mint a nyelv alatt alkalmazott olaj”, fejezték be a kutatók.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Cannabis sativa és Wilson-kór okozta disztónia

Forrás:
https://www.neurologyadvisor.com/conference-highlights/mds-2021/medical-cannabis-improves-dystonia-symptoms-and-alleviates-pain/