A kannabinoidok antibakteriális hatékonyságának összehasonlítása hagyományos fogkrémekkel

Cureus

A kannabinoidok hatékonyságának összehasonlítása a kereskedelemben kapható szájápolási termékekkel a fogászati ​​plakk baktériumtartalmának csökkentésében: előzetes megfigyelés.

Háttér: A fogászati ​​plakk egy komplex biofilm, amely a fogakon alakul ki és a különböző mikrobák tározójaként működik. Ez számos fogászati ​​probléma és betegség – többek között lyuk, rossz lehelet, vérző íny, fogszuvasodás és foghullás – kiváltó oka. Ezért azt megfelelő szájápolási segédeszközökkel rendszeresen el kell távolítani.

Célkitűzések: Ez a tanulmány összehasonlította a szájápolási termékek és a kannabinoidok hatékonyságát a fogászati plakkok baktériumtartalmának csökkentésében.

Módszerek: Hatvan felnőttet 18 és 45 év között hat csoportba soroltak a holland periodontális szűrési index alapján. A felnőttek fogászati ​​plakkjait paro-fogpiszkálókkal összegyűjtöttük és két Petri-csészébe rakták, mindegyiket négy részre osztva. Az A Petri-csészén kannabidiolt (CBD), kannabikromént (CBC), kannabinolt (CBN) és kannabiogerolt (CBG), a B Petri-csészén pedig kannabigerolsavat (CBGA), Oral B-t, Colgate-et és Cannabite F-et (gránátalma és alga fogkrém) használtak. A Petri-csészéket lezárták és inkubálták, majd megszámolták a kolóniákat.

Eredmények: A hat csoportból izolált fogászati ​​bacterium kolóniák számának kiértékelésével kiderült, hogy a kannabinoidok hatékonyabban csökkentik a fogplakkok baktériumszámát, összehasonlítva az olyan jól bevált szintetikus szájápolási termékekkel, mint például az Oral B és a Colgate.

Következtetés: A kannabinoidok hatékony antibakteriális szerként használhatók a fogplakkhoz kapcsolódó baktériumok ellen. Ezenkívül biztonságosabb alternatívát jelent a szintetikus antibiotikumok számára a gyógyszerrezisztencia kialakulásának csökkentése érdekében.

Eredményeink azt mutatják, hogy a kannabinoidok hatékonysága egyénenként valószínűleg változhat, az orális biofilmek mikrobiális sokfélesége miatt. A kannabinoidok orális mikroflórára gyakorolt hatásának részletesebb elemzését tanulmányozni kell annak érdekében, hogy megértsük és validálják ezt a megfigyeléses vizsgálatot nagyobb mintaszámmal, replikációkkal és megfelelő módszertan bevonásával. Úgy hisszük, hogy a tanulmányunk megnyitja a személyre szabott, új generációs kannabinoid-alapú szájápolási termékek fejlesztésének lehetőségeit.

A kannabinoid kezeléseknél a kolóniák száma szignifikánsan alacsonyabb volt, mint bármelyik vizsgált fogkrém esetében. A vizsgált kannabinoidok közül a CBN és a CBC számos csoportban hatékonyak voltak.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A rostkender Cannabis sativa L. illóolajok kémiai jellemzése és antibakteriális aktivitásának értékelése

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32038896