Az orvosi kannabisz segít az ízületi gyulladásban és más reumás betegségekben szenvedőknek csökkenteni az opioidok és más gyógyszerek használatát

American College of Rheumatology

A reumás betegségekben, például ízületi gyulladásban szenvedők körében az orvosi kannabisz használatával kapcsolatos új kutatások szerint 10-ből több mint 6, orvosi kannabiszt használó beteg számolt be arról, hogy más gyógyszereket, köztük NSAID-okat (nem szteroid gyulladáscsökkentők), opioidokat, altatókat és izomrelaxánsokat helyettesítenek kannabisszal.

A legtöbb beteg azt mondta továbbá, hogy a kannabisz használata lehetővé tette számukra, hogy csökkentsék vagy teljesen abbahagyják a gyógyszerek használatát.

„A helyettesítés elsődleges oka a kevesebb káros hatás, a jobb tünetkezelés és az elvonási tünetekkel kapcsolatos aggodalmak voltak” – áll az American College of Rheumatology által közzétett tanulmányban. „A helyettesítés a THC-használattal és szignifikánsan nagyobb tünetjavulással járt együtt (beleértve a fájdalmat, az alvást, a szorongást és az ízületi merevséget), mint a nem helyettesítés.”

Az eredmények – állítják a Michigani Egyetem Orvosi Karának, a McGill Egyetem és a Buffalo Egyetem kutatói – „arra utalnak, hogy a reumás betegségekben szenvedők jelentős része a gyógyszereket [orvosi kannabisszal] helyettesíti a tünetek kezelésére.”

Az ízületi gyulladásos betegek javulásról számolnak be CBD termékek használatát követően

A tanulmány adatai az Egyesült Államok és Kanada felnőtt lakosai körében végzett online, anonim felmérésből származnak, amelyet a közösségi médiában, valamint az Arthritis Foundation és az Arthritis Society Canada hirdettek meg.

Az 1727 kitöltött felmérésből 763 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy jelenleg is használ kannabiszt, míg 655-en soha nem használtak kannabiszt, 268-an pedig használtak, de azóta abbahagyták. A kutatók csak azok válaszait elemezték, akik azt mondták, hogy jelenlegi kannabiszhasználók.

„A 763 résztvevő 62,5%-a számolt be arról, hogy orvosi kannabisz termékekkel helyettesíti gyógyszereket, beleértve a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (54,7%), az opioidokat (48,6%), az elalvást segítő szereket (29,6%) és az izomrelaxánsokat (25,2%)” – áll a jelentésben.

„A helyettesítés oka a jobb tünetkezelés és az ártalomcsökkentés volt, például a kevesebb káros hatás.”

A kannabiszhasználók körülbelül kétharmada „gyulladásos reumás betegségről számolt be, és hasonló számban számoltak be olyan kísérő betegségekről, mint a fibromialgia, az osteoartritisz és a mechanikus gerincfájdalom”.

A kutatók megjegyezték, hogy a kannabiszt használó válaszadók körében „az inhaláció volt a leggyakoribb beviteli mód, a légúti megbetegedések és a gyulladásos állapot súlyosbodásának minden ezzel járó kockázatával együtt. Tekintettel azonban az inhalált orvosi kannabisz azonnali farmakokinetikai hatására, ez a beviteli mód lehet a legkielégítőbb azoknak, akik a tünetek gyors enyhítésére vágynak, különösen a fájdalom miatt.”

Azt is megjegyezték, hogy a THC-tartalmú termékeket használták a leggyakrabban, és azt írták, hogy „valószínű, hogy egyesek legalább valamennyi THC-t tartalmazó kannabisztermékekre van szükségük a hatékony fájdalomcsillapításhoz, és ezt a kérdést meg kell vizsgálni a jövőbeni tanulmányokban”.

A legtöbb beteg és egészségügyi dolgozó arról számolt be, hogy a kannabisz csökkenti az opioidhasználatot

Egy másik megállapítás az volt, hogy „a felmérésben részt vevők több mint fele legalább naponta használt [orvosi kannabiszt], míg helyettesítés esetén nagyobb valószínűséggel használják rendszeresen”.

„Ez a használati minta” – írták a szerzők – „alátámasztja a napi folyamatos tüneteket, amelyek folyamatos kezelést igényelnek.”

A tanulmány megjegyzi, hogy ez idáig „csak néhány megfigyeléses tanulmány vizsgálta az orvosi kannabisz használatot reumás betegek körében, egy olyan csoportban, amely egyedi kihívásokkal szembesülhet az életkor, az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek jelentős használata és a magas tünetterhelés miatt”.

Mindazonáltal egyre több kutatás utal arra, hogy néhány, különféle betegségben szenvedő beteg orvosi kannabiszt használ más gyógyszerek helyettesítésére.

A Journal of Nurse Practitioners tanulmánya például azt találta, hogy az orvosi kannabisz csökkentett vényköteles kábítószer-használattal, valamint a szorongással, depresszióval, álmatlansággal és krónikus fájdalommal küzdő felnőttek közérzetének és a tünetek intenzitásának javulásával jár.

„A vényköteles gyógyszerek használata jelentősen csökkent az orvosi kannabisz használata után” – áll a jelentésben. „Az egészségügyi jellemzők és a tünetek intenzitása jelentősen javult az orvosi kannabisz használata után.”

Egy másik, idén publikált kutatás azt találta, hogy az orvosi kannabiszt használó idősek „jelentős javulást tapasztalnak egészségükben és jólétükben”, és hogy a kannabiszhoz való hozzáférés csökkentette az opioidfelírások számát – ezt az eredményt több más tanulmány is jelzi az elmúlt években.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az idősebb felnőttek mentális egészségének javulásához kapcsolható az orvosi kannabiszt árusító létesítmények közelsége

Kutatás:
https://acrjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acr2.11717