A betegek vezetési teljesítményében kevés változás tapasztalható az orvosi kannabisz használatát követően

Journal of Psychopharmacology

A Journal of Psychopharmacology című folyóiratban megjelent adatok szerint a betegek kevés változást mutatnak vezetési teljesítményükben az orvosi kannabisz termékek használatát követően.

Ausztrál kutatók a szimulált vezetési teljesítményt vizsgálták egy 40, orvosi kannabiszt használó betegből álló kohorszban. A résztvevők a vizsgálatban való részvételük előtt elvégezték a vezetési alaphelyzet értékelését. A vizsgálat napján a betegek elfogyasztották a szokásos adag orvosi kannabiszt (akár kannabisz alapú kivonatot, akár virágot) a vizsgálati helyszínen, mielőtt egy sor vezetési szimulátoros tesztet elvégeztek volna.

A kutatók nem találtak olyan szignifikáns változást a betegek kiindulási vezetési teljesítményéhez képest, amely pszichomotoros károsodásra utalna.

A következőkről számoltak be: „Ebben a nyílt elrendezésű, félig-naturalista vizsgálatban 40 beteg szimulált és észlelt vezetési teljesítményét értékelték a saját, receptre felírt kannabisz-termékük önadagolása előtt és után. Míg az olajhasználók általában magasabb SDLP-értéket értek el [egyenes iránytól való eltérés, úttartás], ez az idő múlásával stabil volt, és egyik adagolási mód esetében sem volt bizonyíték a károsodásra. Ezenkívül a sebességváltozások hiánya a jármű irányítás szerény, de tartós stabilizálására utal.”

Új vizsgálat szerint a nagy dózisú CBD nem befolyásolja a vezetést

A kutatók fő megállapítása szerint: „Nem figyelhető meg a vezetési károsodásra utaló jel (azaz a vezetési teljesítmény mutatóinak jelentős csökkenése a szimulált vezetési forgatókönyvben) egyik fogyasztási mód esetében sem, az alapvonalhoz képest.”

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy „Összességében ez a félig-naturalista tanulmány arra utal, hogy az orvosi kannabisz az előírásoknak megfelelően használva elhanyagolható hatással van a szimulált vezetési teljesítményre.”

A tanulmány eredményei összhangban vannak több más eredményeivel, amelyek azt határozzák meg, hogy a napi kannabiszfogyasztók, és különösen a betegek toleranciát mutatnak a kannabisz számos pszichomotoros befolyásoló hatásával szemben.

A Német Orvosi Szövetség folyóiratában megjelent szakirodalmi áttekintés eredményei szerint „azoknál a betegek, akik hosszú ideig állandó dózisban szedik a kannabinoidokat, gyakran toleranciát alakítanak ki a pszichomotoros teljesítmény romlásával szemben, így biztonságosan vezethetnek járműveket.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabiszt használó betegek kevés változást mutatnak a vezetési teljesítményben kannabisz szívása után

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38332655/