Végre kiderültek a kannabisz hosszú távú hatásai az agyra

cannabis-brain - HUN

Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

A Texas-i Egyetem (University of Texas) most megjelent kutatásai a kannabisz hosszú távú hatásairól.

Míg a kannabisz elleni drogháború több országban dúl, mint ahol nem, az a kérdés hogy milyen hosszú távú hatásai vannak az emberi agyra, egy kulcs kérdés a legalizálásához. Bár az alkohol továbbra is legális, ennek ellenére rengeteg bizonyíték van annak veszélyeire a hosszú távú használatban, a harc, hogy a kannabisz egyaránt elérhető legyen, tekintettel a gyógyászati tulajdonságaira (különösen a rákos sejtek szelektív elpusztítása) és nem orvosi célokra való használata gyakran azon állításoktól függ, ami rekreációs hatásairól szól.

Szerencsére a vita végre kimozdult a vélemények birodalmából, figyelembe véve az olyan tudományos bizonyítékokat, mint a 2014-ben megjelent Texas-I Egyetem kutatása a kannabisz használatának hosszú távú hatásairól az agyra a PNAS-ben (Nemzeti Tudományos Akadémia Ülései – Proceedings of the National Academy of Sciences).

A kutatás segített eloszlatni azt a haldokló mítoszt, hogy a kannabisz használata csökkenti az IQ-t, és valójaban több bizonyítékot nyújt az Alzheimer-kór elleni küzdelemben való lehetséges szerepéről. A kutatás során kiderült, hogy a korábban kezdődő rendszeres kannabisz fogyasztás nagyobb mértékű strukturális és funkcionális kapcsolódást hoz létre az agyban. A legjelentősebb növekedés a kapcsolódásban akkor jelenik meg, amikor az egyén elkezdi használni a kannabiszt, amiről az eredmények azt mutatják, hogy a fogyasztás mértéke közvetlen összefüggésben van a nagyobb kapcsolódással.

Nem, a kannabisz használata nem csökkentheti az IQ-t

Bár ezen eredményeket meg kell majd erősíteni egy nagyobb mintával (ez mintegy 100 résztvevővel keszült), az előzetes eredmények úgy tűnik ígéretesek. Több kutatást kell végezni annak érdekében, hogy lássuk ezek az eltéresek okozója, vagy egyszerűen csak kapcsolódik a hosszú távú használatához. Azt is megállapították, hogy csökken a szürkeállomány az OFC-ben (orbitofrontalcortex) a hosszú távú felhasználóknal (ami egy függőséghez kapcsolódó agyi régió). Nem világos, hogy ez a régió egyszerűen kisebb a rendszeres fogyasztás miatt (magyarázóhatóan a rendszeres használattal), vagy hogy ténylegesen hozzájárul az agy szerkezeti változásaihoz. Ezen eredményeket szükséges összevetni más kutatásokkal, amik azt mutatják, hogy a kannabinoidok valóban elősegítik az agysejtek növekedését (neurogenézis) még a felnőtteknél is.

Forrás:
http://www.trueactivist.com/marijuanas-long-term-effects-on-the-brain-finally-revealed