Tanulmány: nincs hosszútávú összefüggés a kannabisz használata és a depresszió között

Scared woman sitting on floor with windows grid shadows.; Shutterstock ID 66030433; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post

A kannabisz használata nem tarsitható a klinikai depresszió megnövekedett előfordulásaval hosszútávú adatok alapján, amiket, megelőzve a nyomtatott verziót, online publikált az Affektív Rendellenességek Lapja (Journal of Affective Disorders).

Nemzetközi kutatók csapata Izraelből és Kanadából felbecsülte a kannabisz használat, a klinikai depresszív zavar (MDD) és bipoláris zavar (BP) közötti kapcsolatot egy három éves prospektív vizsgálattal.

A szerzők megállapítottak, hogy a klinikai depresszió jövőbeni előfordulása nem volt magasabb a kannabisz fogyasztók körében a nem fogyasztókhoz képest. Arról számoltak be: “Eredményeink azt mutatják, nincs jelentős összefüggés a kannabisz használat és a depresszió előfordulása között.”

Ezzel szemben, mint kiderült a klinikai depresszió összefüggésbe hozható a kannabisz használat megnövekedett előfordulásával. A bipolaris zavart illetően, bár kapcsolatot találtak a kannabisz használat és az ebből következő mánia/hipománia között, valamint a bipoláris zavart követő kannabisz használat elkezdése között, mindkét esetben ezek a kapcsolatok nem voltak fenntarthatók szabályozott modellek elemzésével.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, “Eredményeink nem támogatják a hosszútávú összefüggést a kannabisz használat fokozott előfordulása és a klinikai depresszio között; inkább fordított összefüggést mutat a kettő között, ami az öngyógyítási tényezőnek tulajdonítható.” (Az ezekben a betegségekben szenvedők hajlamosak a kannabisszal történő öngyógyításra/kezelésre. – a ford.)

A tanulmány teljes szövegét, “A kapcsolat a kannabiszhasználat és hangulatzavarok között: Egy longitudinális tanulmány,” az Affektív Rendellenességek Lapjának (Journal of Affective Disorders) oldalán olvashatod.

Forrás:
http://www.thedailychronic.net/2014/39527/study-no-longitudinal-association-between-cannabis-use-and-depression/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..