Tanulmány megállapítja, hogy a kannabinoidok hatékonyan kezelik az obstruktív alvási apnoét

Sleep

Amikor a garat az alvás alatt ismétlődően elzáródik, és az alvó 10 másodpercet meghaladó ideig nem kap levegőt, obstruktív alvási apnoéról (OSA) beszélünk. Bár ilyenkor is megfigyelhetők légzőmozgások, az alvó mégsem kap levegőt, aminek következtében a vér oxigénszintje kóros mértékben lecsökken. (Forrsás: SomnoCenter)

Az Amerikai Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) által kiadott Alvás című kiadványban megjelent tanulmány szerint “73 közepes vagy súlyos OSA felnőtt részesült placebo (N = 25), 2,5 mg dronabinol (N = 21) vagy 10 mg dronabinol (N=27) kezelésben naponta, egy órával lefekvés előtt 6 héten át.” A dronabinol, más néven Marinol, szintetikus THC, amely a természetes, kannabiszalapú THC hatásait utánozza.

Továbbra is fontos és kielégítelen igény mutatkozik a teljesen hatékony és elfogadható kezelésekre az obstruktív alvási apnoéra (OSA). Jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszeres kezelés. A dronabinol hatásosnak bizonyult az OSA farmakoterápiában egy kis dózis-eszkalációs kísérleti vizsgálatban. Itt bemutatjuk a 2. fázisú vizsgálat kezdeti eredményeit, a dronabinol teljesen vak párhuzamos csoportokkal, placebo-kontrollos randomizált vizsgálatotában közepes vagy súlyos OSA-ban szenvedő betegeknél.

A 10 mg/nap dronabinolt kapó betegeknél mutatkozott a legmagasabb általános elégedettség a kezelésben. A placebóhoz képest a dronabinol dózisfüggő módon csökkentette az Apnea–hypopnea indexet 2,5 és 10 mg/nap dózisban. A dronabinol 10 mg/nap dózisban csökkentette az alvászavarok pontszámát a placebóhoz képest. Az ébrenlét teszt alvási késleltetések, a teljes alvási architektúra és az éjszakai oxigénezési paraméterek változatlanok voltak a kiindulási értékekhez képest minden kezelési csoportban.

Ezek az eredmények támogatják a kannabinoidok terápiás potenciálját az OSA-ban szenvedő betegek esetében. A placebóhoz képest a dronabinol hatására csökkent az Apnea–hypopnea index, javult a szubjektív álmosság és nőtt az általános kezelési elégedettség. Nagyobb klinikai vizsgálatokra van szükség a legjobb lehetséges megközelítés(ek) tisztázásához a kannabinoid terápiáknál OSA-ban.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29121334