Tanulmány: Az orvosi kannabisz használata jobb kognitív teljesítménnyel és csökkentett opiáthasználattal jár

Frontiers in Pharmacology

Az orvosi kannabisz használata jobb kognitív teljesítménnyel és alacsonyabb vényköteles gyógyszerhasználattal jár, a Farmakológia Határai (Frontiers in Pharmacology) folyóirat online kiadásában megjelent longitudinális adatok szerint.

A Harvard Orvostudományi Egyetem, a Tufts Egyetem és a McLean Kórház kutatói értékelték az orvosi kannabisz használat a betegek kognitív teljesítményére mért hatását, egy három hónapos időszakban. A vizsgálatban résztvevők vagy naiv kannabisz használók voltak vagy már legalább tíz éve nem használták a növényt. A betegek kognitív teljesítményének kiindulási értékeléséhez mérést végeztek a kannabisz-használat előtt, majd a kezelés után.

A kutatók arról számoltak be, hogy “nincs jelentős csökkentés a teljesítményben” az orvosi kannabisz kezelést következően. Inkább azt állapították meg, hogy “A betegek némi javulást tapasztaltak a végrehajtó funkciókban, többek között a Stroop Színes Szó Teszten és Trail MakingTeszten (Számösszekötés), amit többnyire a feladatok pontos elvégzésének megnövekedett sebessége tükrözött.”

A vizsgálat résztvevőinél kevésbé valószínű volt, hogy a depressziót érezzenek a kezelés alatt, és sokan jelentősen csökkentették a vényköteles gyógyszerek használatát. “A méréseink szerint jelentősen csökkent a heti használat minden gyógyszer osztályban, beleértve az opiátokat (-42,88 százalék), az antidepresszánsokat (-17,64 százalék), a hangulat stabilizátorokat (-33,33 százalék), és a benzodiazepineket (-38,89 százalék ),” jelentették a kutatás szerzői – ez a megállapítás összhangban van a korábbi tanulmányokkal.

Az orvosi kannabisz legalizálása csökkenti az egészségügyi kiadásokat

A tanulmányban résztvevő betegek értékelése egy egy éven át tartó kezelésben folytatódik, annak megállapítására, hogy ezek az előzetes tendenciák tartósan fennmaradnak-e.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27790138