Tanulmány: A THCA kezelheti a neurodegeneratív és neuroinflammatorikus betegségeket

British Journal of Pharmacology

Egy új vizsgálat szerint a kannabiszban található egyik hatóanyag, amit tetrahidrokannabinolsavnak (THCA) hívnak, hasznos lehet neurodegeneratív és neuroinflammatorikus betegségek kezelésében.

„Míg a dekarboxilezett kannabinoidok, például az Δ9-tetrahidrokannabinol (Δ9-THC) biológiai hatásait széles körben vizsgálták, az Δ9-THCA bioaktivitása nagymértékben ismeretlen, annak ellenére, hogy előfordul különböző kannabisz készítményekben”, állítja a tanulmány, amelyet a British Journal of Pharmacology folyóiratban publikáltak. „A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a Δ9-THCA modulálja-e a PPARγ útvonalat és neuroprotektív aktivitással rendelkezik-e”.

A tanulmány szerint “6 fitokannabinoid hatását vizsgáltuk PPARy kötődésre és transzkripciós aktivitásra. Az Δ9-THCA hatását a mitokondriális biogenezisre és a PGC-1a expresszióra N2a sejtekben vizsgáltuk. ”

A neuroprotektív hatást „a huntingtin fehérje mutált formáját expresszáló STHdhQ111/Q111 sejtekben, valamint 94 polyQ ismétlést (mHtt-q94) tartalmazó humán huntingtint hordozó adenovírussal fertőzött N2a sejtekben analizáltuk.”

Az Δ9-THCA in vivo neuroprotektív aktivitását “a mitokondriális toxin 3-nitropropionsavval (3-NP) intoxikált  egerekben vizsgáltuk.”

A fent említett kutatás elvégzése után a tudósok azt a következtetést vonják le, hogy  „A Δ9-THCA erős neuroprotektív aktivitást mutat, ezért érdemes figyelembe venni a Huntington-kór és esetleg más neurodegeneratív és neuroinflammatorikus betegségek kezelése esetében.”

Forrás:
https://thejointblog.com/study-thca-may-treat-neurodegenerative-neuroinflammatory-diseases/