A standardizált Cannabis sativa kivonat csökkenti a tau és a stathmin gének expresszióját a melanoma sejtvonalban

 

Iranian Journal of Basic Medical Sciences

CÉLOK:
A metasztázis a melanoma betegek halálának fő oka. A kannabiszalapú gyógyszerek a rákbetegek számára hatékony kiegészítő szerek. A Tau és a Stathmin fehérjék a legfontosabb fehérjék a rák metasztázisában. Itt megvizsgáltuk a standardizált Cannabis sativa kivonat hatását a sejtmigrációra, valamint a Tau és Stathmin gén expresszióra a melanoma sejtvonalban.

ANYAGOK ÉS MÓDSZEREK:
A kezelési csoportban a melanomát (B1617) 48 órán át különböző koncentrációjú standardizált C. sativa kivonattal kezeltük. A kezeletlen sejteket kontrollcsoportnak tekintettük, majd a vizsgálatot kvantitatív RT-Real Time PCR vizsgálattal követtük. A relatív génexpressziót ΔΔct módszerrel számoltuk. Migrációs vizsgálatot alkalmaztunk a rák metasztázisának értékelésére.

EREDMÉNYEK:
A tau és a stathmin gének expressziója jelentősen csökkent a kontrollcsoporthoz képest. A sejtek migrációja is jelentősen csökkent a kontrollokhoz képest.

KÖVETKEZTETÉS:
A C. sativa csökkentette a tau és a stathmin gének expresszióját és a rák metasztázist. Az eredmények klinikai jelentőséggel bírhatnak a kannabisz-alapú gyógyszerek alkalmazásában metasztatikus melanomában szenvedő betegeknél.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29147495