Orvosi kannabisz fibromyalgia kezelésére

Journal of Clinical Rheumatology

HÁTTÉR:
A fibromyalgia egy krónikus fájdalom-szindróma, melyet krónikus mozgásszervi fájdalom, fáradtság és hangulatzavarok jellemeznek. Szinte nincs adat az orvosi kannabisz kezelés hatásairól a fibromyalgiában szenvedő betegeknél.

MÓDSZER:
Az adatok két izraeli kórházban (Laniado Kórház és Názáret Kórház) regisztrált fibromialgia diagnózissal rendelkező betegektől származnak, akiket orvosi kannabisszal kezeltek. A beteg beleegyezése után demográfiai, klinikai és laboratóriumi paramétereket rögzítettünk. Mindegyik beteg kitöltötte a felülvizsgált fibromyalgia hatás kérdőívet (Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire) az ovosi kannabisz kezelés előtt és után.

EREDMÉNYEK:
Harminc beteget azonosítottunk, és 26 beteg vett részt a vizsgálatban. 19 nő (73%), a vizsgálati csoport átlagéletkora 37,8 ± 7,6 év volt. Az orvosi kannabisz kezelés átlagos dózisa havonta 26 ± 8,3 g volt, és a kezelés átlagos időtartama 10,4 ± 11,3 hónap volt. Az orvosi kannabisz megkezdése után minden beteg jelentős javulást mutatott a kérdőív minden paraméterében, és 13 beteg (50%) abbahagyta minden más fibromyalgia gyógyszere szedését. Nyolc beteg (30%) nagyon enyhe mellékhatásokat tapasztalt.

KÖVETKEZTETÉSEK:
Az orvosi kannabisz kezelés jelentősen kedvező hatást gyakorolt ​​a fibromyalgiában szenvedő betegekre, kevés káros hatással.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29461346