Megkezdődtek az emberi kísérletek agytumor kezelésére kannabisszal

Brain Cancer Human Trials

2013 novemberében a brit székhelyű GW Pharmaceuticals bejelentette, hogy indulnak a Sativex klinikai vizsgálatok agresszív agydaganat kezelésére.

Sativex egy orális spray, ami az egész kannabisz növényből származó összetevőkből készült. A kannabisz két fő vegyülete – CBD és a THC – egyenlő, 1:1 arányban vannak a Sativexben.

Pre-klinikai vizsgálatokban mindkét kannabisz vegyületnek (más néven kannabinoidok) kimutatták a rákellenes tulajdonságait, és úgy tűnik, hogy sokféle rák ellen hatékonyak. Anekdotikus jelentések szintén arra utalnak, hogy a kannabisz és a kannabinoidok képesek arra, hogy küzdjenek a rák ellen.

Azonban a GW Pharmaceuticals az első olyan cég, ami klinikai kutatás kezdeményez kannabisz-alapú gyógyszerrel a rák kezelésében.

Míg a GW korábban számos preklinikai vizsgálatot finanszírozott a kannabinoidok rákellenes hatásáról, ez lesz az első alkalom, hogy a cég humán betegeken vizsgálja a hatásokat, mondta GW kutatási és fejlesztési igazgatója Dr. Stephen Wright a sajtókan.

“Nagyon izgatottak vagyunk amiatt, hogy ezeket a vegyületeteket további humán vizsgálatba mozdítjuk, valamint a kannabinoidok várható új rákellenes kezelései miatt. Ez a GW első klinikai vizsgálata kannabinoidokkal, potenciális kezelésként, ami gátolja a tumornövekedést.”

Ahelyett, hogy önállóan vizsgálná a Sativexet, a vállalat azt tervezi, hogy úgy vizsgálja, mint egy hozzáadott kezelést a standard kemoterápiás szerhez, a temozolomidhoz. A GW Pharmaceuticals szerint a pre-klinikai kutatás arra utal, hogy a kannabinoidok javíthatják a temozolomid rákellenes képességét.

Az 1b/2a Fázisú klinikai vizsgálatban, amit hétfőn jelentettek be, 20 kiújuló glioblasztóma multiforme (GBM) beteg vesz részt, ez egy agresszív és ritka formája a ráknak, ami az Egyesült Államokban évente diagnosztizált összes agytumor 50%-áért felel.

A vizsgálatnak először bizonyítania kell a kombinált kezelés biztonságát mielőtt további kutatás végezhető annak hatékonyságáról.

Az USA-ban szintén a közeljövőben várhatók kannabinoid klinikai vizsgálatok rák kezelésére. Sean McAllister, Ph.D és kollégái a California Pacific Medical Centerben remélik, hogy következő 12 hónapban elkezdődnek az első humán vizsgálatok CBD-vel emlőrákra.

A Sativex jelenleg több, mint 20 országban engedélyezett a szklerózis multiplex tüneteinek kezelésére, valamint a rákkal kapcsolatos fájdalom kezelését szintén vizsgálják.

Forrás:
http://www.leafscience.com/2013/11/12/cannabis-treatment-brain-cancer-begins-first-human-trials/