Áttörés a gyulladásos bélbetegség kezelésben: Klinikai vizsgálat a kannabisz használatáról

Inflammatory Bowel Disease 3 - HUN

Amikor elkezdtem kutatni a “fekélyes vastagbélgyulladást”, amit lehet, hogy kezel a kannabisz, nem is gondoltam volna, hogy a téma mennyire telibe talált nálam. A “gyulladásos bélbetegség” egy nagyobb gyűjtőfogalom amibe beletartozik a fekélyes vastagbélgyulladás, hasonló természetű, mint a Crohn-betegség és a Divertikulózis, amely sok embert érint a közvetlen családi körömben (és mivel ez egy genetikai rendellenesség ezért valószínű, hogy rám is hatással lesz életem egy pontján). Kismértékben minden ilyen betegség különbözik súlyosságában, az irritáció természetében és a gyulladás jelenlétében és hogy a bél melyik része érintett, bár mindegyik krónikus, hosszú élettartamú és nehéz kezelni.

A fekélyes vastagbélgyulladás külön áll más krónikus bélpanaszoktól, mert közvetlenül befolyásolja a vastagbél illetve a végbél falát és mert nem gyógyítható. A betegeknél kis nyílt sebek és fekélyek keletkeznek idővel, amik befolyásolják a vastagbél belső bélését ami számtalan gondot és károsodásokat okozhat. Az, amilyen hatással vannak ezek a sebek a betegekre nem olyasvalami amit bárki szeretne átélni. A krónikus fájdalom mellett ami kíséri a betegséget, a szervezet úgy reagál a sebekre, hogy elárasztja azt a területet fehér vérsejtekkel, kiváltva egy öblítéses reakciót, az úgynevezett “ürítés-szindrómát”. A betegség egy későbbi szakaszban ez a probléma olyan rosszá válhat, hogy a beteg nem tudja befolyásolni a test folyamatos öblítését (állandóan ki kell menni a mosdóba) és a végbelet és/vagy a belet sebészileg teljesen eltávolítják és kolosztómiás táska kerül a helyére.

Az alapján, amit olvastam bármilyen számú tényező hozzájárulhat a beteg állapotához és az ebből eredő fekélyekhez/sebekhez, mint például a genetika, a táplálkozás és a stressz, valaki aki ebben a betegségben érintett nem fogja tudni megakadályozni annak feljődését. Megpróbálhatja enyhíteni és valamennyire kezelni a tüneteket, de ez egy krónikus betegség, amely hatással lesz a személy egész életére, ám kevés remény van a kezelésre a hagyományos gyógyszerek segítségével. Az egyetlen igazi lehetőség a kezelésre ha valakinél egyszer fekélyes vastagbélgyulladás alakul ki, hogy megkísérli kordában tartani a mellékhatásokat, például hasmenés elleni és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, szteroidokkal és esetleg antibiotikumokkal kezelni a fertőzést. Az én értelmezésem szerint ezek átmenetiek és hatástalanok, de igazából az egyetlen lehetőség a műtét előtt.

Rábukkantam egy kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálatra, ami a közelmúltban jelent meg a Klinikai Gasztroenterológia és Hepatológia Folyóirat (Clinical Gastroenterology and Hepatology Journal) online kiadásában, amely ígéretes eredményeket tárt fel a Krónikus Bélbetegségek kannabisz kutatásáról. A kannabisz alkalmazásának és az ehhez kapcsolódó tünetek és/vagy megkönnyebbülés gondos megfigyelésével és rögzítésével az eredményeket összehasonlították azoknak a betegeknek az eredményeivel, akik placebot kaptak. Minden kiválasztott beteg Crohn Aktivitás Index Eredménye (CDAI Pont) nagyobb volt, mint 200. Érdekes módon az eredmények teljes remissziót mutattak a résztvevők 45 %-ánál és valamit amit “klinikai válasznak” hívnak, melynek leírása szerint a beteg CDAI eredménye több, mint 100 pontot csökkent a résztvevők 90%-ánál, akik kannabiszt kaptak. Minden beteg aki kannabiszt szedett jelentős javulást jelzett a krónikus bélbetegséghez kapcsolódó tünetekben.

Inflammatory bowel disease and cannabis - HUN

A vizsgálat eredményeinek tesztelésére a laboratóriumban, a kutatók kannabiboidokat alkalmaztak egy fertőzött vastagbélből származó bőrsejteken és meglepődve tapasztalták, hogy a kannabinoidok csökkentik a gyulladást és stimulálták hámsejtek kötődését, erősítve a sérült szöveteket. A kutatók úgy vélik, ez megmagyarázza a siker nagy százalékát a kannabisz betegeknél, a kannabinoidok amelyek egyszerre hatással vannak a gyulladásra és a vastagbél irritációjára, valamint a bél falát alkotó szövetek növekedésére és megerősítésére. Amikor a csapat egy lépéssel tovább vitte a kísérletet leutánozva a vastagbél természetes környezetét úgy, hogy lecsökkentették a sejtek rendelkezésére álló oxigén mennyiségét, kevesebb kannabinoidokra volt szükség ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. A kannabisz görcsoldó és fájdalomcsillapító alkalmazásairól szintén azt mondják, hogy nagyon hatékonyan kezeli az ilyenfajta betegségekkel járó állapotokat (valamint egy ehhez kapcsolódó rendellenesség, az Irritábilis Bél Szindróma esetében). Bár ezek a vizsgálatok kis méretűek, az eredmények ígéretesek, különösen az olyan kezelés rezisztens állapotok esetében, mint az Irritábilis Bél Betegségek, köztük a Fekélyes Vastagbélgyulladás.

Forrás:
http://heavens2betsey.com/breakthrough-treatment-for-inflammatory-bowel-disease-ulcerative-colitis-and-other-disorders/
http://www.ccfa.org/what-are-crohns-and-colitis/what-is-ulcerative-colitis/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/basics/definition/con-20043763
http://www.news-medical.net/news/20091217/Cannabis-for-Ulcerative-Colitis-and-Crohns-Disease-treatment.aspx
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091220175502.htm
http://www.besthealthmag.ca/blog-post/news-can-marijuana-cure-crohns-disease/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4076530/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..