A kannabiszban található CBD védelmet nyújt az Ebola vírus ellen

Ebola_thumb

Komoly tudományos bizonyíték van arra, hogy a kannabinoidok és különösen a kannabidiol (CBD), képesek irányítani az immunrendszert és ezáltal védelmet nyújthatnak a vírusos fertőzésekkel szemben. (4) A kannabiszról már ismert, hogy meggátolja a gombákat és a baktériumokat és az antimikrobiális szerek új osztályának tekinthető, a más antimikrobiális szerektől eltérő hatásmechanizmusai miatt. (1)

Az Ebola egy komplex RNS virus organizmus, ami a sejt elnyelését okozza, majd a vírus eltéríti a sejtet, hogy lemásolja magát. Ez a másolat számos mutációt hordozhat az RNS-kódban, amelyek megnehezítik vagy lehetetlenné teszik egy hatékony vakcina készítését. Az Amerikai Állam tulajdonában lévő szabadalmak bizonyítékot mutatnak arra, hogy a kannabinoidok jelentős vírus-ellenes aktivitással rendelkeznek. (3) (4)

Normális esetben minden vírussal fertőzött sejt felszíni fehérjéket termel, amiket idegenként kezel a szervezet. Amikor az immunrendszer idegenként azonosítja a felszíni fehérjét akkor megtámadja ezeket a sejteket. Az ebola vírusfertőzés hatására a sejt olyan fehérjéket termel, amik elrejtik a vírust az immunrendszer elől. A vírusos fehérjék térben árnyékolva vannak, azaz “rejtettek” az immunrendszer elől, ezzel megakadályozva a sejtszintű (és így a vírusos) megsemmisítésüket. Ez a mechanizmus lehetővé teszi, hogy az RNS-vírus elrejtse a fertőzött sejtet az immunrendszer elől.

A virus általi halál oka a szervezet saját immunrendszerének válasza a vírusos fertőzésre. Ez okozza az elhalálozást és a megbetegedést. Ezt követően a vírus elindítja az immunrendszer ölősejtek enzimkibocsátását, ami más limfociták enzimkibocsátását okozza. Ennek hatására a vérzés és vérrögképződés nem rendesen egyidejüleg történik és kis vérrögök alakulnak ki minden arteriolában. Ez a szöveti véráramlás veszélyeztetéséhez és végső soron több szervi károsodáshoz vezet. A jelenség rövidítése DIC.

A Toxikus Sokk Szindróma akkor jelentkezik, amikor az enzimek felszabadulása azt eredményezi, hogy a vérerek olyan mértékben tágulnak ki, hogy sokk állapot jön létre.

A kannabinoidok bizonyítottan csökkenttik és megelőzik a Toxikus Sokkot és a DIC-t (2)

EBOLA-facebook_thumb

Az Ebola-vírus megtámadja a sejtek közötti összenövéseket, aminek hatásásra az immun ölő sejtek VENF-t (vaszkuláris endoteliális növekedési faktor) bocsátanak ki, amely a szűk csomópontok pusztulását eredményezi és folyadék szivárgást okoz a sejtek között, amíg vérzés jelentkezik. A kannabinoidok VENF gátlása megelőzi a celluláris csomópontok vérzését.

A kannabinoidok gátolják a VENF-t és meggátolják a glioma agydaganatok növekedését ezzel a mechanizmussal. (6) Indokolt annak az előrevetítése, hogy a VENF és más enzimek gátlása kannabinoidokkal egy ebola fertőzés során, segíti túlélni ezt a halálos betegséget. (6) (7) A citokin nevű enzimek megállítása lesz a legfontosabb kulcsa ennek betegségnek a kezelésében.

Az Endokannabinoid Jelzőrendszer felfedezése és alkalmazása képesnek bizonyul az emberiség számára ismert összes betegség kezelésére. A kannabinoidok egy új, feltörekvő gyógyszercsoportot alakítanak amelyek kezelik a baktériumokat, a gombákat és a vírusokat, olyan különböző hatásmechanizmusokkal, amik nem találhatók meg semmilyen más gyógyszercsoportban sem. (1)

A kannabinoidok jelentősen pusztítónak bizonyulnak számos virus, többek között a hepatitis C és a HIV-vírus esetében. A kannabinoidok leszabályozzák (gátolják) a fertőzésre adott immunválaszt. (2) (3) Az idézett amerikai szabadalmak (3) (4), azt bizonyítják, hogy a kannabinoidok gátolják számos különböző vírustörzs replikációját. Ezek a szabadalmak azt is bizonyítják, hogy a kannabinoidok csökkentik az immunrendszer túlstimulált válaszát a vírusos fertőzésekre. Ezekben az amerikai szabadalmakban azt állítják:

(lásd a szabadalmat a pontos idézethez.)

– Eljárás a HIV-betegség kezelésére a virális replikáció közvetlen gátlása által, egy az állítás 2 igénypontjában szereplő kannabinol származékkal. (lásd szabadalomban)

– A 10. igénypontban szereplő kannabinol származékot HIV-betegség kezelésére használják, a virális replikáció közvetlen gátlása által. (lásd a szabadalomban)

– Eljárás immun-diszfunkciós betegségek kezelésére, amik olyan fertőzéses eredetűek, mint például a Majom-immundeficiencia vírus, a Macska-immundeficiencia vírus, a Herpes simplex vírus, az Epstein-Barr-vírus, a citomegalovírus, a hepatitisz B és C, az influenza vírus, a rinovírus fertőzések és a mikobakteriális fertőzések, a 2. igénypont szerinti kannabinol származékokkal (lásd a szabadalom).

Az Egyesült Államok Szabadalma bizonyítja, hogy a kannabinoidok kezelik az immun diszfunkciót, amit különböző vírusos fertőzések okoznak. (4)

Összegezve: Az amerikai szabadalmak bizonyítják, hogy az immunrendszer leszabályozzása kannabinoidok által kulcs lehet a HIV túléléshez, ami igazából túlélésként fordítható le az Ebola betegeknél. A kannabinoidok közvetlen pusztító hatása HIV-fertőzésekben bizonyított (4), de az Ebola esetében még nem. A VENF gátlása elengedhetetlen, hogy megakadályozzuk az endoteliális (a vérerek belhártyája) szivárgást és vérzést.

Mivel a kannabisz rendkívül biztonságos, főleg orvosi felügyelet mellett, azt hiszem nagyon fontos, hogy az orvosi közösség elkezdjen humán kísérleteket Ebola-fertőzött betegek túléléséről, politikai korlátozásoktól függetlenül.

David B. Allen M.D.
nyugdíjas szív- és érsebész

Referenciák:

1) Antibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa: A Structure−Activity Study Antibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa: A Structure−Activity Study; Giovanni Appendino et al. The School of Pharmacy, University of London
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np8002673

2) Protection Against Septic Shock and Suppression of Tumor Necrosis Factor α and Nitric Oxide Production by Dexanabinol (HU-211), a Nonpsychotropic Cannabinoid Ruth Gallily1,
Aviva Yamin1, Departments of Immunology The Hebrew University, Faculty of Medicine, Jerusalem, Rehovot, Israel.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9353414

3) Cannabinoid derivatives US patent 20070179135 A1
http://www.google.com/patents/US20070179135

4) Treatment of HIV and diseases of immune dysregulation US 20080108647 A1
http://www.patentbuddy.com/Patent/20080108647

5) Curr Pharm Des. 2006;12(24):3135-46. Cannabinoids, immune system and cytokine network. Massi PVaccani AParolaro D, University of Insubria, Via A. da Giussano 10, 21052 Busto Arsizio (VA), Italy
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16918439

6) Cancer Res August 15, 2004 64; 5617 Cannabinoids Inhibit the Vascular Endothelial Growth Factor Pathway in Gliomas Cristina Blázquez HYPERLINK http://cancerres.aacrjournals.org/content/64/16/5617.full

7) How Cannabis Might Keep Coronary Stents Open Longer
http://www.cbds.com/medicine/how-cannabis-might-keep-coronary-stents-open-longer/
Jun 10, 2014 David Allen M.D.

Forrás:
http://cannabisdigest.ca/cbd-protective-ebola-virus/