A kannabisz segíthet az agydaganatos betegeknek?

A kannabisz megöli agydaganat sejteket a petricsészében, ezért ausztrál kutatók klinikai vizsgálatot indítanak annak meghatározására, hogy megöli-e azokat élő páciensekben is.

Legfeljebb 82, a glióma típusú, agresszív agydaganatban szenvedő beteget választanak ki, akik három hónapig szájon át THC-dús orvosi kannabisz gyógyszert kapnak, miközben hagyományos kezeléseket alatt állnak.

Remélik, hogy a kannabisz nem csak lassítja a daganatok növekedését és javítja a betegek életminőségét, hanem valójában megöli a rákos sejteket és megakadályozza az újbóli előfordulást. A daganatokat nehéz kezelni, részben azért, mert átlagosan 100 különböző típusú rákos sejtet tartalmaznak, mondja Michael Sughrue idegsebész és a kísérlet kutatója.

“Tudjuk, hogy a gyógyszereink néhányra hatásosak, de nem mindegyikükre, ezért lényegében több golyót kell alkalmazni a fegyverünkben” – mondta.

Tanulmány: A THC és a CBD temozolomiddal kombinálva segíthet az agydaganat kezelésében

Dr. Sughrue szkeptikus volt a kannabisz kezeléssel szemben, amíg egy közeli barátjánál eltűnt a glióma, úgy tűnik a szer használata miatt.

Azt mondja, hogy a betegek sorban állnak az Endeavour Természetgyógyászati ​​Kollégium által vezetett kísérlethez.

Az egyikőjük Lyn Boyle, 59 éves, annak ellenére, hogy egész életében a kannabisz ellen volt. 2013-ban diagnosztizáltak nála gliomát és azt mondja, ez az utolsó lehetősége. A hagyományos kezelés csökkentette a daganat méretét, de most még agresszívabban tért vissza.

“Ahogy egyre közelebb vagyok a halandósághoz, egyre kétségbeesettebb vagyok” – mondja.

Tudja, hogy az áttörés esetleg nem érkezik meg időben neki, de reméli, hogy más szenvedőknek igen.

Mint egyike azon kevés orvosi szempontból fejlett országoknak, amelyekben az orvosi kannabisz legális, Ausztrália egyedülállóan elkötelezi magát a világon élő glioma betegek életének megváltoztatására, Janet Schloss vezető kutató szerint.

“Rendszeresen foglalkozom rákos betegekkel és látom a reményvesztést. Ez a kísérlet a világot jelenti – nemcsak nekem, hanem a betegeknek is” – mondja Dr. Schloss.

A nemzetközileg elismert ausztrál idegsebész és egykor az év ausztrálja, Charlie Teo professzor segít Dr. Sughrue mellett a kísérlet elindításában. A vizsgálatot a BioCeuticals, Ausztrália vezető táplálkozási és terápiás kiegészítő cége finanszírozza.

Forrás:
https://www.theaustralian.com.au/news/latest-news/could-cannabis-help-brain-tumour-patients/news-story/bf06b3e29934a6ca044eb014bd0ff9ae