A kannabisz jobb memóriához és agyi funkcióhoz köthető skizofrénia esetében

Psychiatry Research

A skizofréniásoknak akik kannabiszt használnak, úgy tűnik, hogy jobb memóriájuk és prefrontális kéreg* működésük van. A Montreáli Egyetem kutatói szerint a kannabisz használat képes volt megőrizni a memóriát és a prefrontális kéreg funkciót skizofréniában szenvedő betegekben.

A kannabisz számos előnyt nyújthat skizofréniában szenvedő betegeknél a Kanadából érkező új kutatás szerint.

A Pszichiátriai Kutatások (Psychiatry Research) online folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a kannabisz használók jobban teljesítettek memória feladatokban, mint azok, akik elkerülték a kannabiszt. Az MRI vizsgálatok jobb agyműködést is kimutattak azon a területen, ami felelős a komplex gondolkodásért és a döntéshozatalért.

A kutatók a Montreáli Egyetemen 14 beteget vizsgáltak kettős diagnózissal (kannabisz függőség és a skizofrénia ) és a 14 csak skizofréniában szenvedő beteget.

“Eredményeink arra utalnak, hogy az érzelmi memória és prefrontális lebeny működés megőrződött a kettős diagnózisú a betegeknél.”

Bár a betegeket érzelmi memória alapján értékelték, a kutatók megfigyelték, hogy a két csoport között nincs különbség az érzelmi reakciókban nyugalmi állapotban.

Ez vezette a szerzőket arra az utalásra, hogy a kannabisz használók kiválóbb teljesítménye egy “általánosabb különbséget” tükröz a memóriában.

Korábbi tanulmányok támogatják a megállapításaikat – írják a szerzők – köztük egy korábbi MRI tanulmány, amely “kevésbé sérült agyműködést” állapított meg a skizofrén kannabisz használóknál. Hasonlóképpen egy másik tanulmány ebben a hónapban arra utal, hogy a betegség bizonyos tüneteinek az oka a kannabisz vegyületek hiánya lehet az agyban.

Közel 50 százaléka a skizofrén betegeknek szerhasználati rendellenességben is szenved. A dohány, az alkohol és a kannabisz a leggyakrabban használtak között vannak.

És míg néhányan még mindig úgy gondolják, hogy a kannabisz problémát okoz, amikor a skizofréniáról van szó, a legutóbbi vizsgálat “csak hozzáad a növekvő szakirodalomhoz, ami azt mutatja, hogy bizonyos funkciók (a negatív tünetek, szociális készségek, megismerés) megőrződnek” azoknál a betegeknél, akik kannabiszt használnak, következtet a szerző.

A tanulmányt a Kanadai Egészségügyi Kutatóintézet és a Fonds de Recherche en Santé du Québec (FRSQ) finanszírozta.

*Az agykéreg azon területe, mely a homlok mögött elhelyezkedő homloklebenyhez tartozik. Más állatokkal összehasonlítva az ember prefrontális kérge hatalmas méretű. Az agynak ezt a részét emiatt gyakran a magasabb rendű funkciók, például a nyelv, az intelligencia és a tudat központjának tekintik.

Forrás:
http://www.truthonpot.com/2013/08/15/marijuana-linked-to-better-memory-brain-function-in-schizophrenia/