A kannabisz epilepszia gyógyszer felére csökkenti a rohamokat

Cannabis Epilepsy Drug cuts seizures in half - HUN

Egy kannabisz alapú kivonat ígéretesnek mutatkozik gyermekkori epilepszia kezelésében az ezen a héten megjelentetett korai adatok szerint.

A brit gyógyszergyártó GW Pharmaceuticals kedden (2014. 06. 17.) kiadta az első eredményeket az Epidiolex® hatásosságáról és biztonságosságáról, ami egy tisztított formája a kannabidiol (CBD) nevű kannabisz vegyületnek.

A gyógyszer a rohamok gyakoriságának 50%-os átlagos csökkenését okozta egy 27 gyermekből és fiatal felnőttből álló csoportnál akiknek kezelés-rezisztens epilepsziájuk van.

15%-uk teljesen rohammentes volt a kezelést követően. A 9 beteg közül akik Dravet szindrómában szenvednek, 3-an akik Epidiolex®-et kaptak teljesen rohammentesek lettek.

“A kezdeti nyílt Epidiolex® vizsgálat biztató eredményeket nyújtott,” mondta Orrin Devinsky, MD, az NYU Átfogó Epilepszia Központ vezetője és a gyógyszer egyik vezető kutatója.

“Néhány gyereknél jelentős csökkenés állt be a rohamok számában és általánosságban jól tolerálták a gyógyszert.”

A GW Pharmaceuticals “ígéretesnek” nevezete az eredményt és bejelentette a klinikai vizsgálatok 2/3 Fázisának megkezdését 2014 második felében.

Eddig a vizsgálatokat nyílt vizsgálatként címkézték meg, placebo csoport nélkül, amelyből így hiányzik az erő, ami szükséges az FDA jóváhagyásához. Azonban az FDA az árva gyógyszer státuszt és a gyorsított eljárású megjelőlést is megadta az Epidiolex®-nek, annak érdekében, hogy felgyorsítsák a tesztelési folyamatot.

Mind a 27 beteget vagy a New York-i Egyetem Langone Egyészségügyi Központjában (NYU) kezelték, vagy a Kaliforniai Egyetemen San Franciscoban (UCSF) és legalább 12 hetes kezelést kaptak.

A cég biztonsági adatokat is megjelentetett, amiket egy 62 betegből álló csoportról gyűjtöttek be, akiket összesen 120 hónapon át kezeltek.

A leggyakrabban jelentkező mellékhatás az aluszékonyság (40%) és a fáradtság (26%), ezt követi a hasmenés (16%), a fokozott étvágy (11%) és az étvágycsökkenés (10%).

Eddig egyetlen komoly káros hatás sem kapcsolható a gyógyszerhez.

Forrás:
http://www.leafscience.com/2014/06/17/marijuana-epilepsy-drug-cuts-seizures-half/