Nem, a kannabisz használata nem csökkentheti az IQ-t

Egy nő elektronikus párologtatót használ kannabidiol (CBD) dús kannabisz olajjal, miközben részt vesz a Nemzetközi Kannabisz Szövetség Konferencián New York-ban, 2014. október 12-én.

A Duke University 2012-es tanulmánya nemzetközi hírek címoldalára került, amikor azt állította, hogy összefüggést talált az intenzív kannabisz használat és az IQ csökkenése között a tizenévesek körében. Más kutatók szinte azonnal megkérdőjelezték az eredményeket: Carl Hart a Columbia Egyetemről megállapította, hogy a tanulmányban nagyon kis mintát használtak az intenzív felhasználók (38) esetében, ami alapján megkérdőjelezte, hogy általánosíthatók-e az eredmények.

Ezután egy követéses vizsgálat, amit 6 hónappal később tettek közzé ugyanabban a folyóiratban, megállapította, hogy a Duke tanulmány nem számolt számos zavaró tényezővel: “Bár az túl erős lenne, hogy kimondjuk az eredményeket hitelüket vesztették, a módszertan hibás és az eredményekből levont ok-okozati következtetések elhamarkodottak,” következtetett a tanulmány.

Most egy új tanulmány a Londoni Főiskoláról még erősebb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a Duke megállapítások hibásak. A tanulmány egy jóval nagyobb mintát vesz elő a kamaszok köréből, mint a Duke kutatás – 2612 gyermek, akik Bristol területén az Egyesült Királyságban születtek 1991 és 1992 között. A kutatók megvizsgálták a gyerekek IQ szintjét 8 éves korukban és 15 évesen újra és megállapította: “nincs összefüggés a kannabisz használat és az alacsonyabb IQ szint között 15 éves korban,” amikor a zavaró tényezőket – az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a szülői nevelést és egyebeket – is figyelembe vették. Még az intenzív kannabisz használat sem járt IQ csökkenéssel.

“Különösen az alkoholfogyasztásról derült ki, hogy szoros kapcsolatban áll az IQ csökkenéssel,” írják a szerzők. “Nem találtak más olyan tényezőt, ami befolyásolja az IQ változást.”

Ugyanakkor a brit tanulmány talált bizonyítékot arra, hogy kissé csökkennek a nevelési képességek az intezív marihuana használók körében. A diákok ezen csoportja mintegy 3%-kal alacsonyabb pontokat szerzett az iskolai vizsgákon 16 éves korban, még a zavaró tényezők kiszűrése után is.

A tanulmányt kísérő sajtóközleményben a tanulmány vezető szerzője Claire Mokrysz megjegyezte, hogy “ez egy potenciálisan fontos közegészségügyi üzenet- a hit, miszerint a kannabisz különösen káros eltereli a hangsúlyt és a tudatosságot más potenciálisan káros viselkedésekről.” Egy korábbi bíráló, Guy Goodwin az Oxford Egyetemről egyet értett: “a jelenleg a kannabisz állítólagos veszélyeire fektetett hangsúly elhomályosítja azt a tényt, hogy annak használata gyakran korrelál a többi, gyakran szabadon rendelkezésre álló droggal és más életmódbeli tényezőkkel. Ezek fontosabbak lehetnek, mint a kannabisz.”

Végre kiderültek a kannabisz hosszú távú hatásai az agyra

Ez egy fontos pont. Sok legalizáció szkeptikus az Egyesült Államokban elsősorban egyedül a kannabisz használat okozta potenciális károkra fókuszál. De a kannabisz használat csak egy a sok viselkedés közül, amely esetleg befolyásolhatja az élet kimenetelét. Sok esetben ezek a más viselkedési formák valószínűleg sokkal nagyobb szerepet játszanak egy személy életpályájában.

Ez részben azt is megmagyarázza, miért nem láttunk az elmúlt évtizedekben az engedékenyebb kannabisz törvények nyomán azzal megfelelő kiugrást a negatív eredményekben.

Teljesen ésszerű azt feltételezni, hogy az intenzív kannabisz – vagy bármilyen anyag – használat a tinédzser években gyenge iskolai teljesítményhez vezet. Éppen ezért az olyan államokban ahol legalizálták a kannabiszt – Colorado és Washington eddig – van értelme korlátozni a törvényes kannabisz használatot 21 éves kor alatt.

De ez a tanulmány a legújabb egy növekvő, szilárd bizonyítékok halmazában, amelyek arra utalnak, hogy nincs sok értelme a kannabisz használatra összpontosítani minden más tényezőt kizárva.

Forrás:
http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/10/22/no-marijuana-use-doesnt-lower-your-iq/