Kutyák kezelése kannabisszal

Michael Fasman kutyája Hudson 12 éves és még mindig megpróbál normális kutya dolgokat csinálni. Sajnos az ízületi gyulladás és az amputált lábujj elég sok nehézséget és fájdalmat okozott neki a közelmúltban.

Az állatorvosoknak Kaliforniában, ahol Fasman és kutyája él, nincs engedélyezve, hogy kannabiszt írjanak fel a háziállatoknak. Amikor Hudson állatorvosa csak fájdalomcsillapítókat tudott ajánlani a fájdalom csökkentésére, Fasman visszautasította, mondván „csak kiütnék őt”, és elkezdett alternatívákat keresni.

Ez volt az a pont, amikor Fasman felfedezte a kannabiszt – konkrétan a kannabisz kivonatokat. Olyan kannabisz kivonatok, amik csak kannabidiolt, azaz CBD-t tartalmaznak, amely egy a kannabiszban található kannabinoid és nincs pszichoaktív hatása.

Fasman napi néhány cseppet ad Hudsonnak a reggelijében. Fasman szerint Hudson egy boldogabb kutya lett:

 “…az olajtól tényleg jobb a hangulata, és boldogabb kutyává tette […] Nem arról van szó, hogy megváltozott. Csak visszatért a régi jó énje.”

Ahogy Fasman, Lynne Tingle is kannabiszt ad az idősebb kutyáknak állatmenhely központjában. Otthon ugyanezt teszi saját idős kutyáival. Az eredményekről azt mondja:

“Igazi különbséget lehet látni a hangulatukban. Nincsenek fájdalmaik, ezért boldogabbak és jobban mozognak […] Új esélyt kapnak az életre.”

Az állatorvosok választ szeretnének

A kannabisz az emberek és a háziállatok esetében nagyon hasonló; mindkettő esetében szabályozatlan. A törvény szerint a kannabisz még mindig illegális anyag, ezért nagyon kevés kutatást végeztek róla (az Egyesült Államokban), amik megmutatják a előnyeit és lehetséges mellékhatásait emberekben és háziállatokban.

A kutatások hiánya, és az ismeretlen hatékonyság miatt az állatorvosok nem támogatják a kannabisz használatát az állatok betegségeinek kezelésére.

Ken Pawlowski a Kaliforniai Állatorvos Egyesület elnöke. Jól ismeri a növekvő tendenciát a gazdik körében, akik kannabiszt használnak állatok kezelésére. A helyzetről azt mondja:

“Egyre több kérdést kapuk róla a kliensektől, de sajnos nincs semmilyen válaszunk.”

Forrás:
http://herb.co/2017/03/21/cannabis-aging-dogs/