Ki az, aki megpróbálja szabadalmaztatni a kannabiszt?

US Patent 20130059018

A titok kiderült: a kannabisz gyógyszer. És ez nem meglepetés a gyógyszeriparnak, ami lassan, de biztosan egyre több kizárólagos jogot szerez ennek az ősi növénynek az orvosi tulajdonságaira.

De várjunk csak. Hogyan lehetséges, hogy egy cég, ami nem a Monsanto, szabadalmaztat egy növényt? Ez nem egy komoly kérdés, de felvet egy komoly pontot. A kannabisz szabadalmak még nem fedik le maga a növény genetikai módosításait, hanem a kannabiszban található kannabinoidokat foglalják magukba, amelyek felelősek a gyógyászati hatásaiért.

Fitokannabinoidok a rák kezelésében (US20130059018 számú szabadalom)

A legújabb szabadalmi bejelentés a kannabinoidokra nem mástól származik, mint GW Pharmaceuticalstól – egy brit székhelyű cég, amely a Sativexet gyártja. A Sativex egy száj-spray, amely magából a kannabisz növényből származó kannabinoidokat tartalmaz, egész pontosan THC-t és CBD-t. Bár a Sativex még nem kapható az Egyesült Államokban, már jóváhagyást nyert Kanadában, az Egyesült Királyságban és nyolc más európai országban.

GW Pharma hamar felismerte a kannabisz piaci potenciálját és a legutóbbi szabadalmi bejelentés ezt több, mint világossá teszi. Csak a szabadalom címéből jó képet lehet kapni arről, hogy a GW Pharma mit próbál meg a sajátjának beállítani. A “fitokannabinoidok” növényből kinyert kannabinoidokat jelentenek, ebben az esetben a kannabisz növényre utalva.

Nem meglepő, hogy úgy tűnik, mintha a GW Pharma nehézségekbe ütközött volna, amikor próbált ilyen széles körű “találmányt” igényelni. Tény, hogy a frissített változata a szabadalmi bejelentésnek azt mutatja, hogy az eredeti szabadalom állításoknak több, mint a fele vissza lett vonva és ennek jó oka is van. Visszatekintve az időben, a GW Pharma azt igényelte, hogy jóváhagyják az izolált kannabinoidokat a rák kezelésére, amely legalább annyira találmány, mint amennyire lopás olyan egyénektől, akik először hirdették a kannabisz rákellenes képességeit évtizedekkel ezelőtt.

Másrészt, a GW Pharma megmaradt igényei, lehet hogy csak úgy átmennek a Szabadalmi Hivatalon további kérdések nélkül. Úgy tűnik, hogy a GW Pharma ismeri a gyógyszeripar ravasz szabadalmi stratégiáit, amelyek magukba foglálják már meglévő vegyületek módosítását, amelyekről már bebizonyították, hogy működnek.

Ebben az esetben a GW Pharma-nak mindössze csak annyit kellett tennie, hogy azt állítják, hogy feltaláltak egy kannabisz alapú botanikai gyógyszerhatóanyagot – a botanikai gyógyszerhatóanyag azt jelenti, hogy a kannabisz bármely formáját, amit olyan egyszerű módszerekkel állítanak elő, mint a vizes vagy etanolos extrakció. Itt is van. Sem a kannabiszt sem az extrakciós módszert nem a GW Pharma találta fel, de ennek ellenére a “fitokannabinoidok a rák kezelésében” feltalálójának tartja magát.

KANNABISZ SZABADALMAK

Forrás:
http://www.wakingtimes.com/2013/04/23/who-is-trying-to-patent-marijuana/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.