Kérdezd meg Dr. Drew-t, hogy “ A fű gyógyítja-e a rákot?” – Válasza lehet, hogy meg fog lepni

Dr. Drew Pinsky szerint, ha a kannabisz gyógyítaná a rákot, ő “most biztosan be lenne tépve.” Nos, minden bizonnyal kifizetődő lesz majd látni, ha egyszer bebizonyítják a kannabisz rákellenes lehetőségeit, hogy betartja-e a szavát. Azonban a HuffPost Élő szegmensében az orvosi kannabiszról, felhoz néhány jó példát a rák túlzott leegyszerűsítésére.

Ahogy Dr. Drew leírja, a rák nem csak egy betegség. A különböző típusú rákoknak különböző okai vannak, és még ugyanabban tumorban is sokféle tényező lehet, amik befolyásolják különböző rákos sejteket amiket tartalmaznak. Míg a kóros sejtburjánzás jelensége általános megnyilvánulás, a mechanizmusok, melyek ilyen burjánzáshoz vezetnek, kétségtelenül bonyolultak.

Amit Dr. Drew elmulaszt megmagyarázni az az, hogy a rák összetettsége a kanabinoidok daganatellenes hatását méginkább tiszteletreméltóvá teszi. Lektorált tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy az, hogy a kannabinoidok megölnek, vagy gyakorlatilag gátolnak akámilyen rákot, elképzelhető. És csakúgy, mint ahogy a rákos sejteket számos folyamat befolyásolja, a kannabinoidok is változatos mechanizmusokon keresztül fejtik ki daganatellenes hatásukat. A Fejlődés a Lipid Kutatásban (Progress in Lipid Research) egy 2013-as cikke egészen jól összegzi ezt a komplexitást.

“A kannabinoidok-endokannabinoidok gyulladáscsökkentők, anti-proliferatívak, anti-invazívak, metasztázisellenesek és pro-apoptotikusak a legtöbb rák esetében, in vitro és in vivo állatokban.” – 2013 Fejlődés a Lipidkutatásban

Az ahogy a fitokannabionidok hányféleképpen jellennek meg a rák elleni küzdelemben egyszerűen figyelemreméltó, de ez nem elég. Az egyik legfontosabb részlete a fenti idézetnek az, hogy endokannabinoidokról is megállapították, hogy rákellenes hatást fejtenek ki. Ez azt jelenti, hogy testünk természetes módon használja a kannabinoidokat megelőzésre és a rák elpusztítására a szervezetben. Még az is lehetséges, hogy a rák az endokannabinoidok hiányának a következménye a szervezetben, mert ha nincs elég endokannabinoid, ami elpusztítaná a rosszindulatú rákos sejteket, azok kikerülnek az ellenőrzés alól. A sejtek állandóan meghibásodhatnak, de csak akkor alakul ki teljes értékű rák, ha ezek szaporodása ellenőrizetlenül marad. Ha az endokannabinoidok részei a szervezet rák elleni védelmi hálózatának, ahogy azt a szakirodalom erősen mutatja, akkor teljesen érthető, hogy a fitokannabinoidok kiegészítőként működnek.

Még egyetlen tudományos vizsgálat nélkül is, az anekdotikus bizonyítékokat lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Betegek a világ minden tájáról, valamint köztiszteletben álló orvosok és törvényesen működő vállalkozások is már hosszú évek óta beszámolnak a kannabiszban található kannabinoidok rákellenes hatásáról emberek esetén. Bár jelenleg csak nagyon kis számú hivatalos klinikai kísérlet áll rendelkezésre, a replikáció tudományos érdemét sikerült újra és újra elérni. Továbbá, az Onkológiai Esettanulmányok (Case Reports in Oncology) 2013-as novemberi cikkje jelentette, hogy a kannabiszszármazékok hatékony kezelést jelentenek akut limfoblasztos leukémiára egy 14 éves beteg esetében, és kizárta a spontán gyógyulást valamint a kemoterápiás szerek hatását, mint a gyógyulás lehetséges okait.

Kannabisz olaj leukémiára – orvosi megfigyelés

Sokan leegyszerűsítik a kannabisz-rák kapcsolatot, amely megnyitja az utat -az olyan emberek számára, mint Dr. Drew – a logika kritizálására. Azok a blogbejegyzések, amik olyan címmel vannak ellátva, mint: “34 Tanulmány arról, hogy az orvosi kannabisz gyógyítja a rákot,” problémákast okoznak. Ezek a sejtszintű és állati szinten végzett vizsgálatok semmit nem bizonyítanak. Ami valójában számít, az az integráció a tudományos és anekdotikus bizonyítékok között – ha valaki tényleg szkeptikusan, mégis nyitottan vizsgálja a rendelkezésre álló kutatási anyagot, az igazság nyilvánvaló.

Dr. Drew-nak igaza van néhány dologban.

Először is, a rákra nincs EGY ellenszer. A kannabiszszármazékok potenciálisan szerepet játszhatnak a rák legyőzésében, de tulajdonképpen minden esetben (a bőrrák a legjelentősebb kivétel) más eszközökre is szükség van. A táplálkozás radikális átalakítása, a fizikai aktivitás növelése, meditáció gyakorlása, és egyéb kiegészítők és esszenciális olajok használata sok esetben elengedhetetlen gyakorlatok a teljes gyógyuláshoz. Még ha valaki rákos megbetegedését képes is egyedül kannabisz olajjal kezelni, ha nem alkalmaz egyéb változtatásokat, nagyon valószínű, hogy a rák idővel visszatér.

Dr. Drew egy másik jogos aggálya a kannabisz gyógyszerek forgalmazása, és hogy hány forgalmazó “rossz gyógyszerrel” kereskedik. A legtöbb gyógyszertár nem tudja, hogy mit csinál, amikor megfelelő módszert ajánl a kannabisz használatára. Sokaknak továbbra is csak a magas THC tartalmú olajokat erőltetik, miközben sok esetben a nagyobb mennyiségű CBD-t tartalmazó kivonatokra is szükség van súlyos betegségek kezelésére.

A gyógyszertárak továbbra is árusítják majd a magas cukortartalmú, mesterségesen ízesített ennivalókat és italokat, amik a sejtek szintjén szinte biztosan kárt tesznek. Bárkitől, aki kannabisz gyógyszert árusít meg kell követelni, hogy tanulmányokat folytasson a fitokannabinoidok és endokannabinoidok tudományában.

Ahogy a tudomány halad előre, talán egy napon Dr. Drew maga fogja majd szorgalmazni a kannabisszal való rákkezeléseket. Addig a legkevesebb amit tehetünk, hogy a nyilvánosságot intelligensen informáljuk a kannabiszról rák kezelésére, és segítséget nyújtunk azoknak a betegeknek, akik úgy döntenek, hogy használják a kannabiszt, akár önmagában, akár egyéb természetes vagy hagyomásos kezelések kiegészítéseként.

Forrás:
http://illegallyhealed.com/dr-drew-huff-post-live/
http://www.huffingtonpost.com/2014/09/25/dr-drew-medical-marijuana-cancer_n_5884578.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782712000537
http://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901602
http://www.wakingtimes.com/2013/07/27/34-medical-studies-proving-cannabis-cures-cancer
http://illegallyhealed.com/dr-drew-huff-post-live/www.CannabisExtractReport.com