High-Tech Kannabisz: Az izraeli melegházakat számítógép vezérli és jelszóval védettek

Kihasználva a progresszív kormányzati politikát a kannabisz gyógyászati és kutatási célokra való termesztését illetően, az izraeli vállakozók célja, hogy az országot egy globális csomóponttá tegyék az orvosi kannabisz kutatás terén.

Fejlett szintű mezőgazdasági technológiát használva az orvosi kannabisz kutatás erdekében (és végső soron az export miatt, ha a várt változások a jelenlegi törvényeket illetően elkészülnek),több izraeli kezdeményezés már most is élénk kereskedelemről számolhat be – különösen olyan ügyfelektől mint például az Egyesült Államok, ahol az orvosi kannabisz kutatás törvényellenes vagy szigorúan ellenőrzött.

Izraelben az engedéllyel rendelkező termelők és kutatási létesítmények még több üzletet várnak az Egyesült Államokból, ugyanis a novemberi választásokat követőleg 29-re emelkedett azon államok száma ahol engedélyezik az orvosi kannabisz használatát.

Mivel a kannabiszt továbbra is 1-es minősítésű drogként tartja számon az Egyesült Államok szövetségi kormánya, a kutatás továbbra is szigorúan szabályozott. De ahogy az Egyesült Államok egyre több állama csatlakozik az orvosi kannabisz legalizáláshoz, Izrael reméli, hogy több amerikai cég fordul majd hozzájuk a kutatások miatt, amiket el kell végezniük.

A kannabisz ipar erős támogatást kap az izraeli kormánytól.

A Bloomberg jelenti:

“Az izraeli kormány gazdasági lehetősségként tekint az orvosi kannabiszra. A mezőgazdasági minisztérium kutatásokat indít, hogy a leghatékonyabban tudjanak kannabiszt termeszteni, mondta Uri Ariel Mezőgazdasági Miniszter – és újra engedélyeztetik a helyileg termesztett orvosi kannabisz exportját, amely jelenleg nem engedélyezett a nemzeti jogszabályok értelmében. Az Egészségügyi minisztérium, amely sajat gyógyászati kannabisz részleggel rendelkezik, megnöveli a kiadott engedélyek számát a termelők, ovosok és betegek felé, hogy bővítse a helyi piacot és tervezi az exportra benyújtott ipari kérelmek támogatását.”

A Kannabisz ipar várhatóan jelentős gazdasági fellendülést hoz Izraelnek.

Ha a kannabisz exportot legalizálják, Izrael gazdasága óriási haszonra tehet szert. A világméretű legális kannabisz piac 2020-ra varhatoan eléri a 140.5 milliárd dolláros forgalmat és egyesek szerint a kannabisz ipar Izraelben versenybe szállhat a műszaki iparral, ami ma 40 százalékát teszi ki az ország ipari exportjának és nagyjából egyharmadát az ország GDP-jének.  

A kedvező jogi környezeten kívül, Izrael sok más tekintetben is egyedülállóan alkalmas hogy világszintű kannabisz csomópont válljon belőle; az ország mezőgazdasági technológiája rendkívül fejlett, és az orvosi kutatási létesítményeik világszerte elismertek.

A “felvirágoztatni a sivatagot” filozófia – mondja egy orvosi kannabisz cég vezérigazgatója – Izrael hagyományának része és a kannabisz mindig szerepet játszott az ország törtenelmében. Az általános izraeli gondolkodásmód a kannabiszt illetően, úgy tűnik sokkal kevesbé puritán, mint az Egyesült Államokban.

Egy izraeli tudós, Raphael Mechoulam volt az elso aki a THC-t, a kannabisz pszichoaktív összetevőjét izolálta.

A kannabisz használatát még a konzervatív izraeli ortodox zsidó közösség is “koshernek” tekinti.

Habár vannak izraeliek, akik még mindig ellenzik a legalizálást, a gyógyászati kannabisz használata egyes jelentések szerint elfogadott, azaz “kosher” még az ortodox zsidó közösségekben is. Sőt, az ország ultra ortodox egészségügyi minisztere sürgeti a kannabisz termesztésére irányuló kezdeményezéseket, ilymódon csökkentve a hosszú várakozási időt, amellyel jelenleg az orvosi kannabiszt használó betegeknek számolniuk kell.

Válaszképpen, izraeli startup cégek jelentős összegeket fektetnek be, hogy kibővítsék működésüket. Az egyik ilyen cég, a Breath of Life Pharma (Az Élet Lehellete), azt tervezi, hogy a következő évben megtízszerezi üvegházainak befogadóképességét és így a termelést:

“A magántulajdonban lévő 10 éves izraeli cég több tízmillió dolláros éves bevételét főleg abból nyeri, hogy kivont hatóanyagokkal látja el azokat az amerikai és európai cégeket, amik már amúgy is Izraelbe jönnek elvégezni a klinikai vizsgálatokat.”

A Breath of Life cég “számítógép vezérlésű, kamerával őrzött, jelszóval védett” üvegházai a legkorszerűbb kannabisz termesztést biztosítják, hogy a kíváló minőségű orvosi kannabiszra irányuló belföldi és nemzetközi keresletnek megfeleljenek.

A cég, mint ahogyan sok másik is Izraelben, egy virágzó jövő képeit látják a legális kannabisz piacon. Ahogy a világon egyre több országban felismerik a kannabisz terápiás lehetőségeit, kétségtelen, hogy az ipar tovább bővül a következő pár évben, – Izraelben és máshol is.

Forrás:
http://fresh.news/2016-12-16-high-tech-marijuana-israels-greenhouses-are-computer-controlled-camera-patrolled-and-password-protected.html